Laali

Vihapuhe ruokkii tyhjien ihmisten kaipuuta tulla nähdyiksi

En osaa laittaa sanoja kovin hienoon järjestykseen, enkä osaa kirjoittaa terävästi, ironisesti tai satiirisesti, kuten moni muu, esim. Jori Eskolin, Sakari Timonen, Jussi Korhonen, Reija Härkönen, Pauli Vennervirta ja moni muu.

En myöskään osaa käyttää rumia tai ilkeitä sanoja asioista kertoessani, vaikka haluaisinkin, se vain menee metsään, jos edes yritän, ja on vain naurettavaa minun kirjoittamanani. Ihailen esim. edellä mainittujen kirjoittajien taitoa kirjoittaa terävästi, vaikka tekstissä olisi rumia sanoja ja ilkeilyä, koska ne on kirjoitettu niin hyvin ja osuvasti.

Kerron kuitenkin omat mietteeni tämän asian tiimoilta omin sanoin ja omalla tavallani.

Eikö juuri nyt olisi vihdoinkin aika sanoa vihapuheille raikuva ei?

Jotkut ihmiset, jotka haluavat pönkitystä itsetunnolleen, tai vaikkapa miehuudelleen, saavat vihapuheista kimmokkeen tehdä polttopulloiskuja vastaanottokeskukseen, kivittää SPR:n avustajia heidän auttaessaan tänne saapuvia turvapaikanhakijoita, muodostaa katupartioita, osoittaa mieltään turvapaikanhakijoita kohtaan, pahoinpidellä tai jopa tappaa ihmisiä ”väärän” värin tai uskonnon takia.

Vihapuheisiin liitetään usein isänmaallisuus ja isänmaan puolustaminen muukalaisia ja vääriä uskontoja vastaan. Eihän isänmaallisuudella ole mitään tekemistä muukalaisvihan kanssa. Sitä käytetään vain keppihevosena vihan oikeuttamiseksi, kuten naisten ja lasten suojelemistakin. Kyseessä on vain viha, ei muuta. Sotaveteraanitkin ovat tuominneet tällaiset vihapuheet, ja heitä jos ketä voi sanoa isänmaallisiksi.

Eräs isä opetti parivuotiaalle tyttärelleen, kuinka lyödään ”maahanmuuttajaraiskaria”, ja laittoi opetushetkestään videon nettiin. Äiti oli kai kuvaajana, en ole varma siitä asiasta.

Mamu-mallina oli tytön rakas apina-pehmolelu, ruskea väriltään. Pikkuinen oli aivan ihmeissään, kun piti motata turpaan rakasta pehmolelua, ja hän yritti halia sitä. Lelu oli hänelle varmaankin yhtä elävä olento kuin oma ihmisleikkikaveri, ja hän oli hädissään, kun piti lyödä kaveria. Onneksi poliisi on puuttunut edes siihen asiaan.

On käynyt ilmi, että tällä isällä on pitkä rikosrekisteri, hän on saanut tuomion esim. raiskauksesta ja pahoinpitelystä. Malli-isä ehkä jonkun äärioikeistolaisen mielestä?

”Sankareiksi” halutaan tulla hinnalla millä hyvänsä.

Täällä Kemissä Odinin sotilaat (Soldiers of Odin) partioivat kaduilla ainakin hetken aikaa, mutta se innostus taisi lopahtaa ivapuheisiin ja halveksivaan naureskeluun. Hyvä niin. 

Ruotsissa maskiin ja viittaan pukeutunut nuori mies riehui miekkansa ja ison puukon/veitsen kanssa koulussa Trollhättanissa, hän tappoi kaksi, ja vahingoitti kahta vakavasti.

Kouluavustaja, maahanmuuttajataustainen nuorukainen, kuoli yrittäessään suojella muita tältä tappoaikeissa riehuvalta miekkamieheltä. Epäitsekäs toisten puolustaminen maksoi hänen henkensä. Se on kallis hinta. 

Maahanmuuttajataustaisesta nuorukaisesta teki sankarin äärioikeistolainen nuorukainen, joka ehkä itse halusi sankariksi keinolla millä hyvänsä.

Toinen kuollut on koulun oppilas.

Yksi vakavasti loukkaantuneista on vielä lapsi, ja toinen on koulun opettaja.

On aivan absurdia, että ihminen, joka on lähtenyt sotaa ja väkivaltaa pakoon kotimaastaan, joutuu maskiin ja viittaan pukeutuneen äärioikeistolaisen miehen tappamaksi ennen niin rauhallisessa, kansankodiksi kutsutussa maassa.

Siis viittaan ja maskiin pukeutuneen miekkamiehen tappamaksi Ruotsissa!

Ovatko nämä nuoret miehet (useimmiten he ovat miehiä) pelanneet niin paljon sota- yms. väkivaltapelejä netissä, että todellisuus on hämärtynyt? Onko heille syötetty kotona muukalaisvihaa jo lapsesta asti? Onko heidän empatiakykynsä sammutettu jo pienenä? Kysymyksiä on monia, mutta hyvin harvoja vastauksia.

Tappajalla itsellään oli äärioikeistolaisia mielipiteitä, hän ihannoi Hitleriä ja natseja, hän oli islamkriittinen ja hän vihasi maahanmuuttajia ja pakolaisia.

Miekkoja ja Odinin sotilaita, eikö se kuulosta enemmän science fiction-elokuvalta tai sadulta kuin todellisuudelta? Ja kuitenkin se on todellisuutta myös Pohjoismaissa tänä päivänä.

Vihapuheet, joita MV-julkaisun (entinen MitäVittua) kaltaiset nettisivustot suoltavat jatkuvasti, saavat tuhansittain lukijoita joka päivä, ja sivuston ylläpitäjä saa rahaa joka klikkauksesta.

Ylläpitäjän intresseinä voivat olla raha tai politiikka, usein molemmat. Väliähän ei ole sillä, ovatko jutut tosia vai eivät, kunhan ihmiset uskovat niitä ja jakavat juttuja Facebookissa, Twitterissä ja jopa uutisissa täytenä totena. Ja taas saadaan lisää klikkauksia ja rahaa kilahtaa ylläpitäjän lompsaan.

Muutama Facebook-ystävänikin jakaa tällaisia uutisia. Näitä sivustoja on monia, MV on vain yksi niistä. Kannattaisi aina tarkistaa, millaisen sivuston juttuihin uskoo ja jakaako niitä vai ei. Jotkut eivät kuitenkaan ymmärrä, mitä jakavat, toiset tekevät sen tietoisesti.

Imettelen usein, että muutama järkevänä pitämäni tuttava niin sokeasti uskoo tuollaiseen potaskaan, eikä mediakritiikistä ole tietoakaan. Kyllä ainakin sellaisen tuttavan maailmankuva ja mielipide käy hyvin selväksi noiden julkaisujen vuoksi.

Tottakai joku erehdyksessa  jakaa joskus feikkiuutisia, eikä jaa niitä tarkoituksella mustamaalata tiettyjä etnisiä ryhmiä. Sellainen henkilö korjaa kuitenkin nopeasti erehdyksensä, jos siitä huomautetaan, tai jos hän huomaa sen itse.

Monissa jutuissa on vain siteeksi totta, ja loput on keksittyä, jotkut jutut ovat täysin feikkejä. Monesti julkaistu kuvakin on aivan eri tilanteesta ja eri ajalta kuin ”uutisissa” väitetään, ja usein myös eri maasta tai maanosasta.

Kaikista eniten ihmettelen kuitenkin sitä, että jopa valtamedia menee lankaan joskus. Mietityttää siinä tapauksessa, onko se tarkoituksellista vai ei, ja osoittaako se journalistin omaa ajatusmaailmaa. Useinhan uskotaan herkemmin juttuja, jotka ovat linjassa oman ajatusmaailman kanssa.

Olen monesti miettinyt, kuinka paljon tällaiset vihasivustot antavat pontta vihateoille, ja monenko vahingoitetun terveys (myös psyykkinen) tai peräti henki on tällaisen sivuston ylläpitäjän kontolla eettisesti ja moraalisesti ajatellen.

Samaa olen ajatellut puolueista, jotka sallivat vihapuheet, ja jopa kannustavat niihin, eivätkä puutu rasististen jäsentensä toimintaan millään tavalla.

Mikä on puolueen moraalinen vastuu tästä?

Jopa hallituspuolueissa suositaan tällaisia vihasivustoja, ja jotkut kansanedustajat ovat aktiivisesti luomassa ja jakamassa feikkiuutisia ja rasistisia kommenttejaan kyseenalaisilla sivustoilla ja erilaisissa rasistisissa yhteisöissä.

Erään puolueen kansanedustajan avustaja markkinoi esim. Tornion Rajat kiinni-mielenosoitusta mainostamalla ilmaista kuljetusta mielenosoitukseen ja keräämällä listaa matkalle osallistumisesta. Liekö puolue ollut jopa kuljetuksen maksaja?

En ihmette yhtään, jos maahanmuuttajan on vaikea kotoutua, koska meillä on niin paljon vihaa ja rasismia. Myös täysin suomalaiset, mutta ulkomailta adoptoidut, kohtaavat jatkuvasti rasismia.

Tämä menee jo älyttömyyksiin, ja se pitää lopettaa nyt! Joukossa tyhmyys tiivistyy, ja se käy myös vaaralliseksi. Joku psykopaatti tai helposti manipuloitavissa oleva tarttuu tositoimiin hirvittävin seurauksin joukkokiihotuksen innoittamana.

Vihapuhe ruokkii näiden tyhjien ihmisten kaipuuta tulla nähdyiksi joskus tavalla, jolla tällainen ihminen saa itsensä ja ajatusmaailmansa näkyville suurin otsikoin.

Meitä suvaitsevaisia ja avarakatseisia ihmisiä, meitä jotka emme halua sietää rasismia, haukutaan milloin suvakkihuoriksi tai mokkakikkelin rakastajiksi, milloin hallitsemattoman maahanvyöryn suosijoiksi.

Väitetään että me, suvaitsevaiset ja avarakatseiset ihmiset, haluamme kaaosta ja sekasortoa, jotta islam ja Isis pääsisivät valtaan meillä.

Meitä leimataan todella rumasti, tappouhkauksia esitetään jatkuvasti, ja meidän toivotaan tulevan joukkoraiskatuksi mokkakikkeleillä. Itsekin olen saanut tappouhkauksen puhelimitse kaksi kertaa, mutta molemmista on monta vuotta aikaa. Ne liittyvät kuitenkin lehdissä kirjoittamiini juttuihin rasismia ja ihmisten hyväksikäyttöä vastaan. Ikäviä yksityisviestejä tulee Facebookiin aina silloin tällöin, viimeksi eilen.

Ja me suvaitsevaiset ja avarakatseiset ihmiset kun haluamme ainoastaan, että kaikkia kohdeltaisiin samalla tavalla etnisestä taustasta ja kansallisuudesta huolimatta.

Kritiikki pitää kohdistaa päätöksiin ja päättäjiin, ei syyttömiin ja haavoittuviin ihmisiin, jotka ovat pakomatkalla kotimaastaan - suojaan väkivallalta ja sorrolta. Olkoonkin, että joukossa on myös systeemin hyväksikäyttäjiä.

Sivistysvaltiossa päätetään asioista demokraattisesti, ei väkivallalla. Asiat tutkitaan, ja päätökset tehdään lain puitteissa, niin kuin kuuluukin. Oman käden oikeudella ei saavuteta muuta kuin tragedioita, lisää vihaa ja kaaosta yhteiskuntaan.

Sillä ei ole väliä, mikä poliittinen kanta meillä on, kunhan vain kaikkia ihmisiä kohdellaan oikein ja humaanisti, etnisestä taustasta riippumatta.

Me suvaitsevaiset ja avarakatseiset ihmiset emme halua kuulua diktatuuri- ja sortovaltaan, emmekä halua, että Suomesta tulee sellainen.

Miksi muuten joidenkin rasistien mielestä saa sanoa suvakiksi, muttei rasistiksi?

Vaikeneminen ei ole kultaa! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Raili, kirjoituksesi oli loistava.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onnittelut aatemaailmaasi kuvaavasta hatustasi, kuva kertookin sanoja enemmän.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #9

Kiitos.

Photoshoppasin profiilikuvaani kukkahatun juuri siksi, että minua on sanottu kukkahattutädiksi ja moitittu muutamilla muilla ivaavilla, ja jopa joillakin erittäin karkeilla sanoilla.

Minua on myös uhkailtu inhimillisiä arvoja puolustavien mielipiteideni takia.

Kannan kukkahattutätisyyteni suurella ylpeydellä.

♥ Make love, not war!♥

Irene Routio Vastaus kommenttiin #14

Yes. Itse kans profiloitunut vapaaehtoisesti "kukkahattutädiks" ja mm 1982 närkästyneenä em jo n 10 v sitten "marjanpoimijaksi".

Jotenkin "marjanpoimija" mielestäni soti SLL ideologiaa vastaan ja sen pitäis olla kunnianimi. Monessa aateliikkeessä etsitään mieluummin vastakkainasettelua kuin vuoropuhelua. Kuinka moni kelo tai kotkan pesäpuu on kaatunut vastakkainasettelun takia? Omistava lk on pahis, lain harmaa vyöhyke kiillottaa ikonostisesti sädekehäänsä. Ja kuinka helposti em lkt keikahtavat tois päin? Jaa supershekki ruokakassijonoon ja perustat sosialistisen yhteisön solun?

Maakunnasta tulleena PirkkoSaision "Slava. Kunnia" oli hieno elämys! Wurstin esitys män ohi ja nyt mihana imitaatio ihan pyytämättä ja lisämaksutta! Kotisrk saarnattiin TAA-lain olevan uhka ydinperheelle, homofilia syy Suomen vaikeuksiin, täysi kirkko tuntui myötäeävän. Rakastan onnellisia loppuja, homorakkaus voitti kauniisti. Googlaamalla selvis, että v 1969 Harro Koskisen sikamessiaan jälkeen tuomittu jotain yhtyeitä, mutta vapariprovot eivät kantaneethetelmää. Eli vaikka homous on srk virallisesti syntiä, äärivanhoillinen sley:kään ei sorru pikkumaisuuksiin ja provoihin. MKirkko ylpeilee miltei koko ikälk käyvän riparin. Nämä erottuvatkin hihittelevinä nuorisoaggregaatioina. Eli mitähaittaa? Mulle mopoauto, suvul kiva kokoontumisriitti. Esim Turun Mikaelinsrk palkkasi heti tilaisuuden tullen musiikkilähettilään, jonka elämäntavoista riparil 1970-l varoitettiin, tietysti kokemuksen syväl rintaäänel:) Eli onko kirkon tehtävänäkehottaa noudattamaan nimenomaan sydämen ääntä? hairahdukset anteeksannetan ja mitä suurempi julkisuus, sitä suurempi armo ja anteeksianto? Miten siis vahvistaa myös paikallisella tasolla nuorten "sydänten ääntä", riparinormirealiteetis?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Alkoiko hattusi jotenkin hiostamaan, kun nyt olet ilman hattuasi?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #53

Jos luet kommentteja, löydät kyllä vastauksen. Kukkahattu ei hiosta koskaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #55

Raili, oletko ajatellut nähdyksitulemisen kaipuun ruokkivan myös meidän kirjoituksiamme täällä blokeissa ?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Kenen inhimillisä arvoja sinä puolustat. Oletko sitä mieltä, että vihapuheisiin syyllistytvät vain kantasuomalaiset ihmiset. Ruotsiin odotetaan ensi vuonna pariasataatuhatta pakolaista, jotka kirjaimellisesti kävelevät maahan sisään, kuten miehittäjät tekevät. Olisi järjen köyhyyttä olettaa etteivät ihmiset tähän mitekään reakoisi. Oikeita vihapuheita on kuultu esim. Lontoon moskeijoissa, nämä puheet ovat myös johtaneet barbaarisiin terroritekoihin. Miksi et mainitse niitä. Kestää vielä vuosikymmeniä ennekuin tunnustetaan humanitaarisen maahanmuuton ja rasismin kasvun yhteys.

Mohamed Rasal

Ystäväni, Ruotsissa kantaväestö oppii maahanmuuttajien tavoille. Nyt jo somessa kerrotaan,että pojat koulupojat halusivat teloittajan kanssa kuvaan kun luulivat kyseessä olevan muslimiteloittajan.

Juuri naiviutta käyttävät hyväkseen islamin soturit. Ja tunnen kansani hyvin. Mutkin on uhattu teloittaa kun hylkäsin islamin ja allahin.

Tunteella ja kovin kovaa. Mutta ei sillä totuuden kanssa mitään tekemistä.

Jos et halua kuulua diktatuuri ja sortovaltaan sun pitää vastustaa ja taistella nyt irakilaismiesten invaasiota vastaan. Mutta et voi koska sokeus ja usko. Jumalan kiellät kunhan se on kristitty jumala- allah käy kun ne kumartaa ja ne on vastaan kristittyjä. Joita sinä vihaat kun ne uskoo johonkin.

Et ehkä lapsi rukka ymmärrä että sinä olet vihapuhe. Sinä olet se ihmisessä asuva viha ja kaiken syvin pahuus. Sinä pieni tuomari.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Älä viitti. Olivat luulleet esittävän jotain Halloween-hahmoa joten siksi menivät samaan kuvaan. Tästä on nyt ihan turha syytellä maahanmuuttajia.

Mohamed Rasal

Ystäväni,tartuit uskomaasi asiaan ja silmäsi ovat nyt sulki. Mahdollisesti ne avatuivat joskus.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

Höpsistä kakkaa nyt herra Rasal.

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #17

Pettämättömän loistava kannanotto. Kun ei voi vasta-argumentoida niin sitten ad hominemia kehiin tai todetaan vain 'höpsistä'.

Martti Kovala

Historian opettajani sanoi syksyllä -56:
"Suomalainen mies on aina vastustanut vierasta valloittajaa. Samaa ei voi sanoa suomalaisesta naisesta".
Lieneekö ilmiöllä biologinen perusta? Naiset etsivät vaistomaisesti geneettistä vaihtelua.
Valitettavasti he suunnistavat samalla takaisin rautakauteen.
Niin se opttaja olikin sotaveteraani!

Sami Ketonen Vastaus kommenttiin #27

"Historian opettajani sanoi syksyllä -56:
"Suomalainen mies on aina vastustanut vierasta valloittajaa. Samaa ei voi sanoa suomalaisesta naisesta".
Lieneekö ilmiöllä biologinen perusta? Naiset etsivät vaistomaisesti geneettistä vaihtelua.
Valitettavasti he suunnistavat samalla takaisin rautakauteen.
Niin se opttaja olikin sotaveteraani!"

Suomessa elää tilastojen mukaan eniten sinkkunaisia euroopassa, siis yksinasuvia naisia väestöön suhteutettuna. Suomalaisen naisen kriteerit ovat tunnetusti sieltä kovimmasta päästä, mutta suomalainen nainen ei taida itse olla ihan sieltä kovimmasta päästä keskimäärin. Tämä aiheuttaa markkinoille vääristymää ja paljon sinkkuja molempiin leireihin. Mutta jos maahan tulee paljon miehiä, kuten nämä pakolaiset valtaosin ovat, naisen mahdollisuudet saada kumppani, paranevat. Varsinkin kun näille maahantulijoille kelvannee varmaan nainen ikään ja kokoon katsomatta, sillä Suomen kansalaisuuttahan he nimenomaan tulevat tänne hakemaan.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Kuvassa mukana olijat luulivat juttua halloween-pilaksi, ei muuta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ja sinä uskot kaikkea mitä somessa "pyörii" Avaa silmäsi katkeruudelta hyvä mies, ihan oikeitakin uutisia on olemassa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mitä Raili Sergejeff tarkoitatte 'tyhjillä' ihmisillä? Mielestäni sana 'tyhjä' on hyvinkin leimaava.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tarkoitan sitä, että tyhjä ihminen ei osaa ajatella itse, vaan seuraa jotain "johtajaa", eli esim. mediaa, jossa on vihapuhetta, ja toimii sen toiveiden mukaan luullen tekevänsä oikein.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Raili, koskeeko tämä myös vihreitäkin ?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Yksikään ihminen ei ole ns. tyhjä. On hyvä tarkistaa oma asenteensa ihmisiin yleensä. Asenne on sekin, että vähättelee sitä, jonka katsoo väärintekijäksi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #11

En vähättele, vaan päin vastoin.

Tällaisen ihmisen teollahan on kauaskantoiset vaikutukset, eikä niitä voi vähätellä. Teko vaikuttaa koko yhteiskuntaan, ja sen seuraukset eivät ole kauniita.

Säälin kyllä tällaista ihmistä, koska hän ei ehkä ole saanut apua, tai ei ole edes osannut pyytää sitä pahaan oloonsa ja pelkoonsa erilaisuutta kohtaan.

Vihapuheet ovat varmasti edesauttaneet tämän ihmisen tragedian laajenemisessa, ja lopulta johtaneet tekoon, joka vei kahdelta ihmiseltä hengen.

Ja millaiset jäljet se jätti teossa loukkaantuneisiin ja tapahtumia todistaneisiin lapsiin ja aikuisiin? Sitä ei voi koskaan tietää, eikä edes mitata kunnolla.

Tietysti, jos haluaa ymmärtää väärin, se on hyvin helppoa.

Vihapuheita harrastavat tai niitä kannattavat ovat hanakasti kommentoimassa, ja keksimässä erilaisia selityksiä ja moitteita.

Juhani Kahela

Raili, älä ole tyhjä. Kerro miten mamujen synnyttämä osamaksuvelka maksetaan? Tällä vauhdilla Suomen mamuista syntyvät maksusitoumukset kasvavat 20 miljardilla vuodessa. Nykyisiä maksusitoumuksiakaan ei kyetä hoitamaan muulla kuin lisävelalla. Eikö Kreikan tie pelota?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #23

Juhani Kahela:

Miten se liittyy kirjoitukseeni?

En ole puhunut maahanmuuton kustannuksista, vaan vihapuheesta, jota en hyväksy. Rasismi on väärin.

Näin kirjoitin tuossa yllä olevassa tekstissäni: "Kritiikki pitää kohdistaa päätöksiin ja päättäjiin, ei syyttömiin ja haavoittuviin ihmisiin, jotka ovat pakomatkalla kotimaastaan - suojaan väkivallalta ja sorrolta. Olkoonkin, että joukossa on myös systeemin hyväksikäyttäjiä.

Sivistysvaltiossa päätetään asioista demokraattisesti, ei väkivallalla. Asiat tutkitaan, ja päätökset tehdään lain puitteissa, niin kuin kuuluukin. Oman käden oikeudella ei saavuteta muuta kuin tragedioita, lisää vihaa ja kaaosta yhteiskuntaan."

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #39

Hyvä Raili. Kohtaamani vihapuhe on poikkeukseeta liittynyt rahaan. Eläkeläisiltä viedään ja annetaan eläteille. Mitä muuta siitä voisi syntyä. Pitäisikö eläkeläisten todeta, että viekää lisää niin tyytyväisyyteni kasvaa? Tämä olisi ilmeisesti sinun toiveajatteluasi. Kylmä fakta on, että vihapuheet lisääntyvät. Puheista ei ole pitkä matka tekoihin. Nyt korjataan vihapuheitten osalta seurauksia, kun pitäisi korjata syitä.

Sari Haapala

"Tarkoitan sitä, että tyhjä ihminen ei osaa ajatella itse, vaan seuraa jotain "johtajaa", eli esim. mediaa, jossa on vihapuhetta, ja toimii sen toiveiden mukaan luullen tekevänsä oikein."

Mikä on sitten oma "johtajasi", ja millä perusteella oma maailmankatsomuksesi on optimaalisin vaihtoehto ja oikein, ja kenelle se on paras vaihtoehto?

Tietysti selkeästi rasistinen ja ainoastaan jonkin tietyn ihmisryhmän mustamaalaamiseen tähtäävä oikea vihapuhe on tuomittavaa, mutta nykyään vihapuheeksi luokitellaan välillä kaikki omasta ajattelusta poikkeavat mielipiteet, vaikka ne olisi selkeästi ja analyyttisesti perusteltuja ja järkeviä. Mitä itse tarkoitat vihapuheella?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #25

Sari Haapala:

Maailmankatsomukseni ei varmaan ole optimaalisin vaihtoehto, mutta puhun kirjoituksessani vihapuheesta ja rasismista, jota ei pitäisi hyväksyä.

Minulle itselleni maailmankatsomukseni on se optimaalisin vaihtoehto, jollekin muulle toisenlainen. Ihmisten maailmankatsomukset eroavat toisistaan joskus hyvinkin paljon ja ovat ihan ääripäässä, joskus ne yhtenevät suurelta osin.

Varmasti kenelläkään ei ole täsmälleen samanlaiset ajatukset, mutta yleisesti ajatellen samoilla linjoilla voi hyvinkin moni olla.

Näinhän ne puolueetkin muodostuvat, vaikka eriäviä mielipiteitä on niidenkin sisällä.

Minun kanssani saa mieluusti olla eri mieltä, ja hyväksyn sen, jos keskustelu pysyy asiallisella tasolla, sehän on vain hedelmällistä ja opettavaista. Mutta rasismiin ja vihapuheeseen siirtyminen keskustelussa lopettaa kyllä hedelmällisen keskustelun siihen.

Et ilmeisesti huomannut kirjoitukseni lopussa olevaa tekstiä: "Sillä ei ole väliä, mikä poliittinen kanta meillä on, kunhan vain kaikkia ihmisiä kohdellaan oikein ja humaanisti, etnisestä taustasta riippumatta."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #25

Sari Haapala, vanhakansa sanoi tällaisissa tapauksissa, "Itsekustakin omahyvänsä, sammakostain murttipäänsä"!

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Ymmärrän, mitä tarkoitat ja olen tavallaan samaa mieltä. Nyt kuitenkin keskustelemme "puheesta" eli miten asioista puhutaan ja miten se vaikuttaa.

En käyttäisi tässä yhteydessä ilmaisua "tyhjä ihminen". En siksi, että se on "vihapuhetta" (ei siis oikeasti ole) eli siinä leimataan negatiivisesti toisia ihmisiä ihmisinä. Suurin ongelma on siinä, että nämä "tyhjät ihmiset" eivät tajua kirjoitustasi, mutta kuitenkin loukkaantuvat siitä tai siis saavat vahvistusta uskolleen, että on olemassa vastustaja, kukkahattutätejä, jotka eivät heitä suvaitse(!) ja nämä pahat tädit nimittelevät ja pitävät tyhjinä (luue: tyhminä).

Lisäksi, mikä on tämä tilanne maailmassa, kun periaatteessa ihan älykkäät ja ei-tyhjät ihmiset saavat päähänsä kirjoittaa yhteiskunnallisista asioista rasistisen leimaavasti? Esimerkiksi viime kevään onnettoman raiskaustapauksen ja sen oikeudenkäynnin yhteydessä Yle julkaisi ulkopuolisen (entisen työntekijän kyllä) "blogikirjoituksen", jossa väitetään, että "Suomessa saa raiskata" (http://yle.fi/uutiset/sari_helin_pieni_ihminen_ei_...).

Suomessahan ei saa raiskata, se on suhteellisen selvästi laissa sanottu ja tehty rangaistavaksi. Nyt siis tulkinta kuuluu, että koska (tässäkin tapauksessa) rangaistukset olivat lieviä (mutta siis lain ja oikeuskäytännön mukaisia), niin se on "sallittua". Lisäksi tuossa on se valitettava sivujuonne, että koska tuomitut olivat maahanmuuttajataustaisia, niin "he", maahanmuuttajat "saavat raiskata" _Suomessa_.

Ei näidenkään kanssa mikään hiljaa oleminen auta. Tosin ei metelinkään nostaminen.

(Minusta asetelma on varsin outo: Yle _Uutiset_ ylläpitää "blogia" (mihin uutisista tarvitaan mielipiteitä) ja ostaa siihen kaupallisen blogin suosiosta tunnetuksi tulleelta toimittajayrittäjältä kirjoituksia ja vieläpä mainitsee varsinaisen blogin nimen eli mainostaa sitä suoraan. Huoh.)

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Railille kiitos, hieno ja tyhjentävä kirjoitus vihapuheen ja vihapolitiikan väistämättömistä, ikävistä seurauksista.

Minä ymmärrän hyvin, mitä Raili tarkoittaa tyhjillä ihmisillä. He ovat toisten ohjailtavissa olevia, oman myötäelämiskykynsä tai jopa ihmisyytensä menettäneitä pelkureita, joiden katkeruudelle osoitetaan kohde.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jorma H. ja Raili S., arvostan humaanista ajatteluanne, mutta silti, en hyväksy asennetta, joka määrittelee 'ne muut'. Kyse on kategorisesti vastakkainasettelusta, joka tunnetusti ei koskaan rakenna, vaan rikkoo.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tulee mieleen, hyväksyykö Mirjami P. vihapuheet, koska humaani ajattelutapa ja siitä kirjoittaminen harmittaa niin kovin?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

En ole hyväksyjä - en vihapuheiden tai ns. puolueettomasti ihmistä rakastavien. Kunnioitan ihmisiä arvoineen ja käyttäytymisineen. En hyväksy rikollista käyttäytymistä, en myöskään rikollisia tuomitsevien käyttäytymistä.

Humaaniin ajattelutapaan sisältyy useimmiten julma asenne kaikkia heitä kohtaan, jotka eivät toteuta heidän omia ihanteitaan. Humaanisuuden illuusio on jo itsessään merkityksetön, sillä itsensä muiden yläpuolelle asettaminen vie toivon.

Viha-ajattelu luo aggressiivisuutta, vihaisten ihmisten tuomitseminen synnyttää sisäistä vihaa, jota puretaan 'ei-muka' vihaisena.

Olisikin hyvä pohtia, mitkä seikat yhteiskunnan toimimattomuudessa johtavat murheellisiin.

On aina heitä, jotka vetäytyvät ja etsivät paikkaansa hyväksytyksi tulemisesta keinoilla, joita yleisesti ei tunnisteta hyväksyttyyn yhteiskuntaan.

On myös hyvä erottaa mielenterveysongelmat. Ongelmat, joiden lähtökohtia yhteiskunnan auttamisorganisaatiot eivät ole tunnistaneet, saati kyenneet tarjoamaan apuaan.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Kyllä. Minustakin on syytä pyrkiä välttämään "ne muut" -asetelmaa, siitähän tässä ongelmassakin on kyse.

Toisaalta pitää olla hyvin suora: Jos henkilö esittää rasistisia mielipiteitä, ne ovat rasistisia ja henkilö on rasistinen, ellei hän muuta pysty esittämään ja peru puheitaan.

Jos joku tekee rasistisia tekoja, sama juttu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Emme näytä vieläkään päässeen eroon siitä, että - näinkin rajujen tragedioiden kyseessä ollen - toimijoiden etninen tausta ei olisi ensisijainen selittäjä ja että yksittäistapauksista ei tulisi vetää yleistäviä johtopäätöksiä?

Sitäkin tärkeämpää olisi selvittää ja ymmärtää tapahtumien taustalla olevaa historiaa, sekä syy- ja seuraussuhteiden ketjua alkaen poliittisten päätösten synnyttämistä ongelmista aina yksilöhistorian ongelmiin (mm. mielenterveys).

Haudalla tanssi ja poliittisen kaunan levitys on tässäkin tapauksessa varsin mautonta. Ilmiö tuli esille jo mm. Fukushiman onnettomuuuden yhteydessä. Tuntuu, että ne ovat kuin jokin suomalaiseen keskusteluun liittyvä 'luonnonlain mukainen vakio': aina läsnä.

Irene Routio

Aika ikävä fakta: us väkivalta: suomalainen hakkaa suomalaisen kännis. hesalaiset keskustelee keskenään.

Irene Routio

Hm. Esim valtionkirkollisia privilegioita, esim homoeheytys. Nuorisoa kannustetaan yhteen ja sitten erityisen jotain, parannuksen tehnyt, vaikeasti työllistyvien ryhmään kuuluva srk palkkalistoil. Siis vanha totuus; "Poikani (huom. heteronormatiivisuus!), kun syntiä teet, tee ni rankast, et muistat katua!!!". Valtionkirkko tukee hyminää, jota kukaan ei ota todest. Terveen rippikoululaisen tunnistat ryhmähihittelystäriparileimaakerätes. Siinä Suomen toivo! Eli järjestelmä, jonka tunnistaa onnistuneen antimallituksestaan!
Srk ei ilmoita erikseen arvotuksiaan: homofobia/filia. Suuri osa srk ns juutalaistaustaisia eikäpakanoita. Homoja pheksutaan ja lähimmäisenrakkauden nimis saa kiihottaa kansaa vastaan, VT tekstien perusteel. Suurin osa evl on niin evl, että ehtivät kirkkoon vain normeiksi: kaste, ripari, exc
Riparipassiin tulisi ehdottomasti sisällyttää P Saision kaunis toteutus apt Paavalin "rakkausviisusta", Cognitamainen pusupari, samallahan Jesus tuomitsee perinteisesti. Suurin niistä on rakkaus. Meriittiä jumalanpilkasta on todella vaikea ansaita.

Irene Routio

Böö. täällä oli aika paljon vihapuheita etnisesti homogeenista populaatiota kohtaan. Oli elämys ilamn wc paperia kuulla poliisilta: me nähdään kaikki mitä teet. Sitten pari vrk "muuttakaa". Ihan ok. Syntinen kurja myönsi, proletariaatti ansaitsee lomansa. Aika raukkamaista, että poliisi käskee muuttaa, mutta em iljetys, joka ongelman syy; muuttakaa!!! Poliisi paras asiantuntija, vaikenee. Tällaisessa tilaneessa naapurissa n 50m etäisyydellä alan huippu lastensuojelults elää omaa elämäänsä. ns tavikset elävät kukin parhaansa mukaan, taustoineen, omaa elämäänsä. Em ei-lts naapurit ratkaistava ongelmansa muuttamalla. Poliisi olisi paras aueasiantuntija, mutta ainut kommentti "muuttakaa". Muutto ei ratkaise mitään, sosiaalinen verkosto on avainasemassa. Kysymys: jos naapuri todella hakkaa (wau, ihana rekka-macho, mikä jälkeläistuotto!!!!!) naapurivanhemmat, jotka ylikoulutettuja kusipäitä ja sijoittaa lapset lastensuojelun avulla, miksei sovittelumahd hyödynnetty? Tämä lastensuojelun arkipäivää. Lupaavia mahdollisuuksia siuutetaan, esim ammattitaitoiset hoitajat teknisesti 50m päässä. Mikä tragedia! Sukupolvien kierre olisi ollut mahdollista katkaista ja löytää lähimmäisyys! Itse yritin,mutta naapurilla oli aina kiire ja lastensuojellts ei kiinnostanut. Lisäksi jäi ihmetyttämään yöllinen keskustelu hyväksikäytöstä: lääkäri todennut. juristia ei tarvita. Avoin keskustelu poistaa monia kummajaisuuksia.

Kari Ahlava

Vihaa ei ole se, mitä meillä puhutaan. Se on vihaa mitä lähi-idän kansat harjoittavat toisiaan kohtaan. Miten he meistä tykkäisivät, kun eivät oman kulttuurinsa ihmisistäkään?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On järkyttävää kuulla millaisiin vihatekoihin Suomen viranomaiset pystyvät, kun tietojen mukaan 2/3 turvapaikanhakijoista ei saa Suomesta turvaa vaan heidät lähetetään takaisin keskelle sotaa ja kurjuutta.

Kun jo teot ovat tätä luokkaa, voi ainoastaan kuvitella, millä tasolla näiden vastuullisten viranomaistemme vihapuheet ovat.

Käyttäjän RaimoOxuJoensuu kuva
Raimo Joensuu

siwan ovella kun tummat silimä kohtaa suominaisen silmät... he ovat myytyjä...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

# 29 Tää on sitä nuivaa keskustelutaktiikkaa. Kun ei ole kukkahattujen tyhmiä lausuntoja niin tehdään niitä itse. Kovin tavallista. Nuiva propaganda perustuu tämän kaltaiselle sepustukselle ja pirujen maalaamiselle seinille ja ihmisten aliarvioimiselle.
Otsikossa mainittu sana tyhjistä ihmisistä tavoittaa jotain olennaista. Rehellisyys tavoittaa ihmisen mutta ennakkoluulot eivät vaan ihmisen yhden osan, pelokkuuden ja mitä v....mäisyyden. Ihminen joka jatkuvasti lukee MVlehteä altistuu sille että rehellistä koko tuntevaa ihmistä tavoittavaa viestintää ei ole. Siksi ihminen tulee epävarmemmaksi ja kaipaa lisää ennakkoluuloravintoa koska ajautuu yhä kauemmaksi todellisesta tuntevasta järrjellisestä minästään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ai nykyään karuselliin nostetaan myös ilman tunnistettavaa kasvokuvaa esiintyvien kirjoituksia? Muistelisin, että ainakin joskus noston ehtona oli tunnistettava kuva.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kyllä Railin tuon kuvan perusteella kylänraitilla tunnistaa - ainakin niin kauan kun hän ei riisu hattuaan.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Jani Korhonen: "Ai nykyään karuselliin nostetaan myös ilman tunnistettavaa kasvokuvaa esiintyvien kirjoituksia? Muistelisin, että ainakin joskus noston ehtona oli tunnistettava kuva."

Miksi kasvokuvan pitää sinun mielestäsi olla hyvin tunnistettava? Siksikö, että voisi antaa turpiin vastaan tullessa, koska moitin rasisteja - vai? Kuva on kyllä minusta, joskin muokattu, ja nimikin on oikea.

Mutta vaihdoin kuvan, niin ei tarvitse nillittää siitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tyyppiesimerkki uhriutumisesta, missä voimaannuttavana elementtinä toimii ajatus joutua vihateon kohteeksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Siksikö, että voisi antaa turpiin vastaan tullessa..."

- Ei, vaan siksi että voisi kiittää ja onnitella kädestä pitäen.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #49

Ai niinkö se olikin, Tuomo Kokko? :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Raili Sergejeff: - "Miksi kasvokuvan pitää sinun mielestäsi olla hyvin tunnistettava?"

En tiedä. Se oli Uuden Suomen luoma sääntö, ei minun.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #51

Jani:" - "Miksi kasvokuvan pitää sinun mielestäsi olla hyvin tunnistettava?"

En tiedä. Se oli Uuden Suomen luoma sääntö, ei minun."

Ok, käsitin sitten väärin. Olen pahoillani ja pyydän anteeksi.

Itse en ole tuollaista sääntöä lukenut, tai en muista lukeneeni, mutta enpä ole tuolla ohjeistuksissa käynytkään muutamaan vuoteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen käsittänyt vihan inhimilliseksi tunteeksi, siis samaan sarjaan rakkauden, inhon, säälin, ilon yms. kanssa. Miksi juuri vihapuhe tuomitaan, vaikka tunteista puhumiseen yleensä kannustetaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se mitä näissä yhteyksissä tarkoitetaan vihapuheella ei oikeastaan liity siihen tunteista puhumiseen jota kannustetaan. Vihapuhe on tunteetonta ja papukaijamaista ja niiden levittäjä ei ole yhteydessä todellisiin herkkiin alueisiinsa vaan toistaa mantroja. Kuten tässä. https://www.facebook.com/376425609040043/videos/12...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Vihapuhe on tunteetonta ja papukaijamaista ja niiden levittäjä ei ole yhteydessä todellisiin herkkiin alueisiinsa vaan toistaa mantroja"

Juuri näin ja siksi luokittelin (niin aiemmin kuin nyt) myös vihapuheeksi sen uuden ilmiön, jossa aivan tavalliset suomalaiset (jotka ovat huolissaan hallitsemattoman maahanmuuton lisäkustannuksista - näillä näkymin väh. 750 miljoonaa/budjettivuosi - samalla kun kaikesta leikataan) haukutaan noin vain rasisteiksi, hyvinkin papukaijamaisesti.

Kun otin tämän puheeksi todettiin, "ettei Ilmari ole sentään rasisti, mutta solidaarinen rasisteille", hohoijaa. Olen ja pysyn solidaarisena niille suomalaisille, joita täysin aiheettomasti, haukutaan yhtäkkiä rasisteiksi.

Raili kirjoittaa tuossa pari pykälää alempana: "Arvosteleminen ja vihapuhe tai rasismi ovat aivan eri asioita. Niitä ei kannattaisi sekoittaa toisiinsa".
Ja silti, jokainen tarkkaavainen havainnoitsija huomaa, että näin tehdään, alvariinsa...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #44

Tarkkailen itseäni juuri tässä mielessä ja olen tietoinen että välillä olen papukaijamainen. Se on yksi tyylilaji joka ainoana vallitsevana kertoo yhteiskunnasta joka on valmis diktatuuriin, yhteiskunnasta missä ei luoteta kansan viisauteen ja kansan sivistykseen eli ns sydämensivistykseen.
Yritän omalta kohdalta käsitellä sitä että näitä tendenssejä on nyt liikkeellä ja että joskus papukaijan eteen voi asettua matkimaan papukaijaa kunhan se ei jää ainoaksi ilmaisumuodoksi. Jos suviksilta halutaan kieltää koko skaala ollaan myös oudolla tiellä. En alistu siihen. Minä en ole parempi kuin muut mutta sisäistän gutmenschsideologian siinä mielessä että minusta rationaalinen ihminen pyrkii parempaan. Sellaisessa suvisideologiassa jossa pyritään parempaan ei ole ortodoksiaa jossa ei saisi osallistua keskusteluihin joiden perussävy on papukaijojen kakofonia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sananvapausviikon kunniaksi tuo kirjoitelma on aika huonosti ajoitettu.

Tämä vihapuhehan on sinänsä ihan uusi keksintö. Muutama vuosi sitten yhteiskunnan epäkohtiin uskallettiin puuttua julkisesti. Asioista puhuttiin ja niitä käsiteltiin objektiivisesti, ihan oikeilla nimillä. Vihan lietsomisen asemasta puututtiin epäkohtiin, Ilman rasistista leimaa. Nyt vaikuttaa siltä, että jokainen maahantulijoita arvosteleva kommentti leimataan vihapuheeksi ja sensuroidaan rasistisena. Osa kannanotoista on varmasti ylilyöntejä, ja ne voidaan jättää toki omaan arvoonsa ja marginaaliin, mutta suurin osa kommenteista kuitenkin kuvastaa ihmisten huolta ja käsitystä nykytilanteesta.
Näiden mielipiteiden luulisi kiinnostavan kaikkia vaaleilla valittuja päättäjiä, yli puoluerajojen.

Demokratiassa on mielestäni syytä miettiä asioita monelta kantilta, ja sensuroinnin asemasta pitäisi osata suodattaa.

Jotenkin tulee mieleen umpioitunut 70 luku, jolloin kaikki Neuvostoliittoa arvosteleva kirjoittelu leimattiin fascistiseksi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Arvosteleminen ja vihapuhe tai rasismi ovat aivan eri asioita. Niitä ei kannattaisi sekoittaa toisiinsa.

Asiallinen kritiikki ja arvostelu on aina oikein ja hyvä asia yhteiskunnan perustan terveenä pitämiseksi.

Sitten kun tällainen menee rajan yli, ja aletaan luokittelemaan ihmisiä hyviksiksi ja pahiksiksi etnisen taustan ja/tai uskonnon perusteella, ollaan hakoteillä.

Mitä sananvapausviikkoon tulee, en minä sellaisen perusteella kirjoita, vaan silloin, kun siltä tuntuu.

Lisäksi rasismi ei todellakaan edistä sananvapautta, joten siitä voi siis puhua myös sananvapausviikolla, oli kirjoitelmani sitten jonkun mielestä väärään aikaan ajoitettu tai ei.

Eikö sekin ole jollakin tapaa sananvapauden rikkomista, jos en saisi kirjoittaa tästä sananvapausviikolla?

Mielestäni nyt oli oikea aika, koska tunsin, että pitää kirjoittaa tästä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

määrittele arvostelun ja vihapuheen välinen ero, itse vihapuhe, rasismi, miksi ne ovat aivan eri asioita kun kerran menevät sekaisin keskenään, toisiinsa sekoittuminen, asiallinen kritiikki ja arvostelu(miten kritiikki eroaa arvostelusta), yhteiskunnan perusta, sairas yhteiskunnan perusta, kuinka yhteiskunnan perusta sairastuu asiattomasta arvostelusta.

Mikä on raja? Mistä sen tietää alittaneensa? Mitä tarkoitat hyvällä? Entä pahalla? Eikö ihmiset ole hyviä etnisen taustansa takia? Mikseivät ole? Miten uskonto ja etninen tausta varsinaisesti liittyy toisiinsa? Miksei saisi sanoa esim. että wahhabismi on paha? Miksi se olisi hyvä tai neutraali?

Miten rasismi estää tai on edistämättä sananvapautta? Eikö rasismin tuomitseminen ennenminkin estä sananvapautta?

kuka sinua voisi estää kirjoittamasta ja mitä ihmeen merkitystä sillä on mihinkään miltä jostakusta tuntuu?

Sorry, vähän kuittailua. Mutta tuossa(kaan) kommentissasi ei ollut mitään sisältöä. hyvä ihminen varmasti olet, omasta ja monen muunkin mielestä.

Voisit seuraavan blogin kirjoittaa aiheesta "kannatan hyviä ja kauniita asioita" tai sitten että "vastustan rumia ja pahoja asioita".

Matti Kolehmainen

Yksi kysymys. Mitä on kirjoittajan mielestä vihapuhe? Ole hyvä ja määrittele se.Jos se on asiallinen kritiikki hallitsematonta maahantunkeutumista kohtaan niin olen sitten itse vihapuhuja. Ollessani armeijassa minulle opetettiin ja itse myöhemmin opetin, että kun kiiluvasilmäiset nuoret miehet rynnistävät rajan yli tulee meidän Suomen sotilaiden alkaa antamaan heille nappia otsaan.Mikä siellä on muuttunut kun itsenäisen valtion koskemattomuudesta ei enää huolehdita?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Edellisessä kommentissani olen määritellyt vihapuhetta.

Kari Ahveninen

Raili, ihan noin mielenkiinnosta: Missä oli teidän myötätuntonne ja tuomintanne kun esimerkiksi Ruotsissa Ikean tiloissa tapettiin täysin sivullisia kantaruotsalaisia kaksin kappalein?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Mistä päättelet etten ole tuntenut myötätuntoa tai toiminut asiassa?

Teko on yhtä paha rikos kuin mikä tahansa samanlainen, huolimatta siitä, kuka tekijä on, tai mikä tausta hänellä on.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ilmeisesti Ahveninen ei ole nähnyt sinulta tai viiteryhmältäsi julkisia kommentteja, joissa tapahtunut tuomitaan jyrkin sanoin.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #57
Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #58

Jos maahanmuutossa myös kielteisiä piirteitä havaitsevia ihmisiä leimataan "tyhjiksi ihmisiksi", niin se kertoo näin ajattelevasta kirjoittajasta aika ikäviä piirteitä.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #61

Minä itsekin näen maahanmuutossa kielteisiä piirteitä paljonkin, mutta en kohdista vihaani suoraan maahanmuuttajiin, vaan yritän saada muutosta aikaan rauhanomaisin ja asiallisin keinoin.

Kirjoituksessani on siis kyse vihasta. Sitä ei saa kohdistaa maahanmuuttajiin, pakolaisiin tai turvapaikanhakijoihin.

Se on kai tullut jo aika selväksi kirjoituksissani. Sivistysmaassa muutokset saadaan aikaan demokraattisin keinoin, ei vihapuheilla ja -teoilla. Sen ymmärtänee herra Tossavainenkin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #62

Persuna Tossavainen on suvaitsevainen, eikä käytä koskaan eri mieltä olevasta niin ylimielistä ja loukkaava ilmaisua kuin mitä Sergejeff käyttää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #63

Paitsi mitä tässä mennäviikolla. En toista termiä koska se kerran on poistettu Puheenvuorosta kai sotaisan mustamaalauksen takia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, vihapuhe on varmasti ikävää, jos sellainen suuntautuu jotain yksilöä kohtaan, mutta en usko, että vihapuheeksi voidaan tulkita kritiikkiä maahanmuutopolitiikaa tai jotain toisin ajattelevaa porukkaa kohtaan. Valitettavasti vihapuhemeuhkaamista kuitenkin esiintyy esimerkiksi mielenosoituksissa, kun ei kaikkien mielipiteet sovellu kaikille.
Vihapuhe on marginaalinen ongelma, josta puhuminen vie keskustelun herkästi eipäsjuupas tasolle, mutta todellinen ongelma on oikeastaan ihan muualla, ja siihen pitäisi puuttua.

Niin, ja Suomen lain mukaan kai jokainen itse vastaa omista puheistaan.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Uskontoja ja ideologioita vastaan ei voi olla rasisti. Pidän kommunismia viha-ajatteluna kuten monia uskontojakin. Onko rasismia pitää vasemmistolaisia potentiaalisesti vaarallisina? Kommunismin ja islamismin viha ihmisiä kohtaan on minun elinaikani tappanut valtavasti ihmisiä, eniten ehdottomasti kommunistit, tosin välillä toisiaan että voi laskea uhrit vaikka kahteen kertaan.

Rasismi pitää määritellä. Onko Tatu Vanhanen rasisti vai pelkästään tutkimuksen tulokset jossa todetaan että keskimääräinen älykkyys tietyllä tavalla mitatuttuna korreloi maan kehityksen kanssa. (Paitsi jos se on sosialistinen, jolloin siellä menee päin peetä joka tapauksessa, oma huomatus)
Jos sanon että burkina-fasolaisilla on keskimäärin kiinalaisia pienempi älykkyysosamäärä ja Taiwanilla, Hong-Kongilla ja Singaporella menee selkeesti paremmin kuin Burkina-Fasolla niin olenko rasisti? Miksi olisin?
Populaatioiden sisäinen vaihtelu on suurempaa kuin niiden välinen, tosin sekin on aika railakasta.
Toisaalta on kysymys ihmisarvosta. Miten määritellään sellaisen ihmisen ihmisarvo joka ei tunnusta omaavansa sitä? Eli jos ihminen kokee olevansa ensisijaisesti viiteryhmänsä osa, eikä niinkään yksilö, niin eikö hänen ihmisarvoansa loukata antamalla hänelle viiteryhmästä riippumaton, sitä korkeampi arvo?
Tarkoitan nyt ongelmaa joka syntyy kun yritetään pakottaa ihmiset uskomaan meidän yksilökeskeiseen kulttuuriin, joka on toiminut täällä, mutta kiinalaiset ja japanilaiset pärjäävät vallan hyvin yhteisökulttuureina jossa ihmisarvoa ei eurooppalaisen ajattelun mukaisena ymmärretä, eikä voida ymmärtää ainakaan "ihmisyyden ja tunteen" tasolla.
Kirjoittaja ei tuomitse suomalaista tyhjäksi, ihmisyytensä menettäneeksi etc vaan suurimman osan maapallon kulttuureista sellaisiksi, ynmärtämättä mistään mitään.
Voiko sitten nämä kaksi, yhteisökulttuuri ja yksilökulttuuri elää rinnakkain monikulttuurina. Mielestäni voi, mutta vain silloin kun yhteisöjen arvot ja tavat ovat riittävän lähellä toisaan, sekä populaatioiden ka. älykkyys ovat suunnilleen samalla tasolla. Onko joku kuullut jostain riehuvista kiinalaisnuorista polttamassa autoja ja nälkälakkoilemassa? Venäläisnuorten katujengeistä? Sitähän minäkin.
Käsi sydämelle, annettiinko vietnamilaislle niiiiiin paljon parempaa kotoutumispalvelua kuin somalialaisille? Kummatkin ryhmät poikkeavat uskonnoltaan, ulkonäöltään ja ryhmäsidonnaisuudeltaan suomalaisesta kokolailla yhtä suuresti.
On tietenkin hienosti pärjääviä somaleita, yksikin kaverini juuri tekmässä perheensä bisnestä Dubai-Kiina-Somalia akselilla ja kummassakin ryhmässä on huonosti pärjänneitä.
Rasismia on olettaa että ihminen on jotain koska tausta on jotain. On typeryyttä odottaa että maahnatulleet somalit ja irakilaiset ryhmänä mitenkään poikkeasivat vastaavista jo maassa olevista.
Onko tämä jotenkin ihan mahdottoman vaikeaa? No, onhan se, kun ideologia kieltää ajattelemasta niin.
Kannattaa lukea vaikka Oikkosen blogeja täältä tai alkon kassalla, mikäli kykenee hahmottamaan asiat joista hän kirjoittaa on edistynyt jo hiukan täydempään ihmiseen päin.

*Ajattelin kirjoittaessani, en etukäteen, en tarkistanut enkä oikolukenut. Olen surkea kirjoittaja ja netin persoonallisuustesti ehdottaa INTP:tä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Se, mitä yleisesti halutaan nimittää ns. vihapuheeksi, vaikkei se sitä aina olisikaan, taitaa kohdistua primääristi kritiikkinä Suomen omaan lainsäädäntöön ja viranomaiskäytäntöihin, ei niinkään tänne tuleviin sellaisiin vilpittömiin ihmisiin, joilla on aito hätä turvallisuudestaan.

Voisiko joskus myös kysyä, mikä tällaista puhuntaa generoi, sekä mistä alkaen ja miksi sellainen puhe, johon blogisti viittaa, on alkanut vahvistua? Ja miksi tätä on niin vaikeata ymmärtää?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Sekundäärisesti, käsitteiden tasoilla ainakin, muuten sitä tuskin voisi laskea tähän vihapuhe-kategoriaan.
Todennäköisesti ymmärsin mitä tarkoitit. Vihalaulua voi youtubettaa vaikka molotohvi hakusanalla. Lienee selvää mikä sitä generoi.
Kannattaisi ilmaista itseään hieman selvemmin mikäli haluaa että loput 97% ymmärtää mitä haluat sanoa :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt kyllä kiitän hyväntahtoisuuudestasi!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ja voisiko joskus myös kertoa mitä tällainen vihapuhe on ja mistä sitä löytää(etsimättä)?
Itselleni annettu ymmärtää että jossain MV-sivuilla jutellaan rumasti..en ole juurikaan käynyt, joten olen siltä välttynyt. Miksi toisten pitää etsimällä etsiä jotain pskaa, mitä varmastikin netistä halutessaan jokainen löytää.
Esimerkin omaisesti..olen aikoinaan katsonut netistä videon jossa muutama kaveri sahasi tylsällä puukolla(ainakin kesti pitkään)erään ihmisen pään irti. Minusta se oli sen verta vastenmielisen näköistä, etten ole sen jälkeen vastaavia linkkejä aukonut.
Täällä törmännyt useastikin siihen, että itseään suvaitsevaisena pitävät kertovat jostain hommasta ja mvstä ja facen "rasismi"ryhmistä jne. Pakkoko niitä jokaista on masokistisesti seurata?

Ja edelleen..jos vihapuhetta ja rasismia on se, että ihmettelen miten maassamme leikellään eläkeläisiltä, työttömiltä ja yleensäkin vähempiosaisilta ja samaan aikaan ei tunnu olevan mitään määrää siinä miten paljon maahanmuuttajiin saadaan menemään, niin olen varmastikin vihapuhuja ja rasisti.
Toki tiedän että "mamutalous" tuo säpinää kuntaan ja taatusti rikastuttaa joitain sen parissa puuhastelevia, mutten ihan oikeasti usko että sillä on loppupeleissä kansantalouttamme parantava vaikutus.

Jyrki Koskinen

Kalervo,komppaan ajatuksiasi.Minusta ne puheet mitä täällä nimitetään "vihapuheeksi" ovat kevyttä kamaa verrattuna esim. arabien vihankiihotukseen Israelissa. Siellä kun lapsia aletaan opettamaan jo 5 v. asti vihaamaan juutalaisia. Siellä palestiinalaisten kouluissa näytetään piirroskuvaa ihmisen ylävartalosta ja opetaan iskemään veitsellä tiettyihin kohtiin.Tämän vihan kylvön hedelmänä on viime viikkoina nähty Jerusalemissa puukkohyökkäyksiä.
Tunnen henkilökohtaisesti vuosien ajalta erään Hanin (sukunimi jääköön mainitsematta) joka on Egyptistä lähtöisin.Hänen mukaansa muslimi saa valehdella kolmessa tilanteessa: 1)jos valehtelu auttaa islamia 2)omalle vaimolleen 3)sodassa .
Valehtelu on yleisesti käytetty keino lietsoa vihaa jotain ihmisryhmää (esim.juutalaisia) kohtaan.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

kyllä se kansantaloutta kasvattaa, tosin laskee per capita, joka lienee tärkeämpi mittari.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Nämä rakastettavat ihmiset jotka ovat tulleet tänne, tarkoituksenaan saavuttaa hyvä elämä ja ovat kaikki hyviä, ilman pienintäkään pahaa ajatusta, tai tarkoituksenaan tehdä rikosta, maksavat suomalaisille nyt noin miljoona euroa päivässä.

Mitäs rahasta, riittää kunhan kukaan ei sano poikkipuolista sanaa ja kukkahattutädit ovat onnellisia. Kuitenkin suomen kansa, pääosin kunnollisia veronmaksajia on huolissaan tilanteesta ja aivan syystä. He ilmaisevat itseään niin kuin osaavat.

Sitten ihan asiaan. Lopettakaa tyhjän jauhaminen, tai jatkakaa, jos ette muuta keksi.
Vihapuhetta ei kukaan täysjärkinen harrasta. Niille jotka sitä viljelevät ei teidän teeseillänne ole mitään merkitystä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Pelkkien vokkien ylläpitäminen maksaa sen. Konaiskustannuksia, edes rahassa, ei tiedä kukaan. Yhteiskunnallinen hinta on valtava. Yhteiskunnan pääoma on luottamus, eikä se ainakaan ole lisääntynyt. Luottamuksen menetyksen ensimmäinen oire on viha, seuraava välinpäitämättömyys ja oman välittömän edun asettaminen päällimmäiseksi, myöhemmin seuraa apatia ja kyynisyys. On siinä unelmaa kerrakseen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitokset Railille kukkapaitasedältä. Oscar Wilde -siteeraus kirjoituksesi innoittamana:

“Love is fed by the imagination, by which we become wiser than we know, better than we feel, nobler than we are: by which we can see life as a whole, by which and by which alone we can understand others in their real and their ideal relation. Only what is fine, and finely conceived can feed love. But anything will feed hate.”

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

voitaisiinko asioista puhua loogisilla, perustelluilla argumenteilla ja jättää rakkauspuheet vonkaamisvaiheeseen?
Tunne ei ole argumentti, enkä minä tiedä mitä sinä luulet OW:n kuvitelleen tarkoittavansa "elämän näkemisellä kokonaisena,toisten todellisella ymmärätämisellä ja heidän ideaalisilla suhteilla."

Suosittelen sinullekin tekstiharjoitusta aiheesta: "hyviä, kauniita ja rakastettavia asioita" kertojana ja näkökulmanana naaraspuolinen Calliphora livida.

Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys.

Harri Immonen

On oikeasti pelottavaa ymmärtää, ettei 'vastapuoli' ymmärrä. Raili tuot juttusi tueksi kaikki viime aikoina sattuneet yksittäistapaukset, mikä kyllä palvelee sinun näkökantaasi, mutta itse vihapuheen ymmärtämisessä tai suitsimisessa se päinvastoin lisää sitä. Miksi et ottanut juttuusi esimerkiksi muslimien päivittäisiä itsemurhaiskuja kristittyjä vastaan, tai kantasuomalaisten kokemia raiskauksia? Onko vihapuhetta kertoa näistä tosiasioista?

Juttuasi on kommentoinut esimerkiksi Sini Lappalainen, joka on mitä suuremmassa määrin syyllistynyt perussuomalaisvastaiseen kärjistämiseen, yleistämiseen ja vihapuheeseen. Nyt sitten Sini osoittelee sormella täällä muita ihmisiä.

Itse pidän isona ongelmana juuri sitä, että halutaan keskustella asioista, mutta lopulta suvaitsevaisto punavihreän lehdistön johdolla päättää mitkä keskustelun aiheet ovat sallittuja. Näin keskustelu vinoutuu ja ihmiset turhautuessaan kertovat sitten mielipiteensä netissä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on ollut punavihreänaatteen lippulaiva, joka on jatkuvalla vähemmistöjen asianajolla ja persumollaajana kadottanut objektiivisuuden tyystin. Tämä asia ei esimerkiksi teitä vihreitä häiritse millään tavalla, vaikka on äärimmäisen huolestuttavaa, kun neljäs valtiomahti jakaa oikeutta oman pesän kuhistessa epäoikeudenmukaisuutta. Sitten professori tampereelta tulee kertomaan perussuomalaisten jahtauksen olevan oikeutettua ja puolihullu kirjailija oksentaa kaikkien kuvittelemiensa rasistien päälle. Eli käytännössä suurimman osan suomalaisista, koska valtaosa on jollain vahvuudella maahanmuuttokriittinen. Et mainitse tästä Tervon kaikki mahdolliset vihapuheen määritelmät todennäköisesti täyttävästä kirjoituksesta mitään, joka aiheutti valtavasti lisää vihapuhetta olleessan järkyttävän epäoikeudenmukainen.

Jo otsikointisi herättää vahvaa mielikuvaa juuri suvaitsevaiston harrastamasta vihapuheesta, mutta kuten aluksi totesin, et edes ymmärrä sitä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos Harri asiallisesta ja kattavasta kirjoituksesta. Hienosti kiteytetty. Kummallista on sekin, että josko joku rohkea kommentoi vaikkapa maahantulijoiden agressiivisuudesta tai epäilee esim. Mamujen integroitumishalua, niin samantien vihapuhekirves heilahtaa. Miksi näin ? Mihin on kadonnut sananvapaus. Onko se mennyt samaan paikkaan, mihin meni Jyllands - Postenin pilapiirroksetkin ?

Ja btw. Väitän ihan uhmallakin, että suurin osa nykyisistä kriiseistä kulminoituu jollain tavalla Islamilaisuuteen. Joko suoraan, tai välillisesti. Tämä uskontonäkökohta siksi, että mamut ovat pääosin musulmaaneja. Pitäisikö tällaisesta ongelmasta julkisesti puhua ? Kyllä, mielestäni. Voidaan nimittäin aivan perustellusti olettaa, että tähän uskontokuntaan kuuluvat tuovat myös asenteensa ja suhtautumisensa muihin uskontoihin mukanaan.

Sami Ketonen

Haluan tuoda edelleen julki, minkä takia suomalaiset naiset niin hanakasti ajavat pakolaisia Suomeen ja miehet vastustavat. Kyse on yksinkertaisesti parisuhdemarkkinoiden vääristymästä ja siitä, että Suomessa asuu tilastollisesti euroopan eniten yksineläviä naisia (siis väestöön suhteutettuna, todennäköisesti jopa maailman eniten). Pakolaisethan ovat lähes arviolta n. 80% nuoria viriilejä miehiä. Lainaan vielä omaa kommenttiani:

"Suomessa elää tilastojen mukaan eniten sinkkunaisia euroopassa, siis yksinasuvia naisia väestöön suhteutettuna. Suomalaisen naisen kriteerit ovat tunnetusti sieltä kovimmasta päästä, mutta suomalainen nainen ei taida itse olla ihan sieltä kovimmasta päästä keskimäärin. Tämä aiheuttaa markkinoille vääristymää ja paljon sinkkuja molempiin leireihin. Mutta jos maahan tulee paljon miehiä, kuten nämä pakolaiset valtaosin ovat, naisen mahdollisuudet saada kumppani, paranevat. Varsinkin kun näille maahantulijoille kelvannee varmaan nainen ikään ja kokoon katsomatta, sillä Suomen kansalaisuuttahan he nimenomaan tulevat tänne hakemaan."

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Minusta kyllä hämmentävintä tässä yhtälössä on se, että Tampereen mielenosoituksissa on kaksi kertaa pidätetty väkeä avointa maahanmuuttoa kannattavien "suvaitsevaisten" mielenosoittajien joukoista, ei "rasistien" joukosta. Samoin se, että Helsingissä on rikottu jo useita kertoja Perussuomalaisten puoluetoimiston ikkunat, ei esimerkiksi Vihreiden. Lisäksi jälleen viikonloppuna terveisiä vietiin tuon samaisen Perussuomalaisten puoluetoimiston oveen. Näin täysin molempien joukkojen ulkopuolisena minulle on jäänyt vääjäämättä sellainen vaikutelma, että molemmat ryhmät ovat aivan yhtä suvaitsemattomia. Toiset vain tietävät sen eivätkä kuvittele olevansa koko maailman halaajia mutta se toinen porukka taitaa luulla itseään huomattavan paljon paremmaksi ja suvaitsevaisemmaksi kuin mitä itse asiassa onkaan. Tavallisen suomalaisen silmissä tämä "suvaitsevaisten" porukka taitaa itse asiassa olla vain huono vitsi.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Hmm, maailman maista siis 99% on sika suvaitsemattomia kun pitävät rajapuomit kiinni.. Onhan tämä maailmanhistoriassa aivan ainutlaatuista että pidetään rajat auki pakolaisille jotka pakenevat yhdestä maailman rikkaimista maista kuljettuaan lukuisien maailman rikkaimpien valtioiden läpi.

Kerkko Tappinen

Ainoa oikea vihapuhe mitä minä olen nähnyt on ollut seuraavanlaista:

-homot tulee kivittää hengiltä
-uskosta luopuvat tulee surmata
-ateistit tulee tappaa
-muuten eri tavalla uskovaiset tulee alistaa oikean uskon alle
-nainen ei ole samanarvoinen kuin mies (nainen syyllinen raiskaukseen, 4 naista vaaditaan todistamaan yhtä miestä vastaan jne)
-eläimillä ei ole mitään oikeuksia
-lapsilla ei ole oikeutta esim. fyysiseen koskemattomuuteen
-länsimaiset naiset ovat täysiä huoria; ihan kuten kaikki jotka eivät pukeudu oikein

Siinä on aitoa vihapuhetta, mitä netti on täynnä! Puhun siis tietenkin islamin hallitsevasta ja vallitsevasta suuntauksesta. En ole kiinnostunut tippaakaan siitä mikä on jonkun "aidon muslimin" käsitys "aidosta islamista"; minä puhun vain siitä mistä me (englanninkielentaitoiset!) voimme lukea päivittäin (ulkomaisilta sivuilta mm. Reuters, BBC jne). Vihapuhetta ja etenkin vihatekoja!

JA HETI kun heillä on riittävän suuri vähemmistö, vaatimuksista tulee väkivaltaisia ja ehdottomia. Näin on tapahtunut KAIKISSA Euroopan maissa joissa on ollut merkittävää maahanmuuttoa. Suomessa ongelmat ovat olleet jo nyt äärimmäisen isoja, mutta silti hyvin pieniä verrattuna muuhun länsi-Eurooppaan. Ei ole mitään syytä, ei mitään järkeä ottaa ongelmia myös tänne!

Vastustan vihapuhetta. Vastustan vihapuheella väärien mielipiteiden vaientamista. Vastustan älyllistä epärehellisyyttä joka sensuroi maahanmuuton ongelmat. Vastustan älyllistä epärehellisyyttä joka sensuroi islamin ongelmat. Maahanmuuton ongelmat myös usein ovat islamin ongelmia, koska 95% "pakolaisista" tulee vanhoillisista islamilaisista kulttuureista.

Tiedättekö muuten kuka tulee olemaan nykyisen maahanmuuttoinvaasion suurin kärsijä? Ne maahanmuuttajat jotka oikeasti pakenivat sotaa ja vainoa. Ne jotka tulivat tänne ja koittivat rakentaa itselleen hyvän elämän. Kun meillä on 100.000 tai 200.000 aitoa pakolaista tai elintasopakolaista (joita kieltämättä nyt on tullut suurin osa!) niin kukaan heistä tai aiemmin tulleista ei enää pystykään integroitumaan yhteiskuntaan. He tulevat jäämään omiin lähiöihinsä, minimitoimeentulolla, ilman mahdollisuutta työhön. Sen katkeruuden määrän haistaa jo Malmöstä tänne asti, puolen tusinaa poltettua autoa taas viime yönä. Se ei ole vihapuhetta, ainoastaan karu fakta.

Minulle kukkahattuilua on vain ja ainoastaan faktojen kieltäminen, ei auttamishalu. Jokaiselle pahimmallekin kukkahattutädille löytyy luku, joka on hänen mielestään liikaa. Onko se luku Sinulle 10000 vai 1000000 vai 10000000 vuodessa?

10.000 voisimme ehkä hädintuskin sopeuttaa? Tämän vuoden 30.000 tulee maksamaan meille useamman miljardin ja KAIKKI resurssit on revitty äärirajoille. Uuden lastensairaalan kokonaiskustannukset vastaavat muuten korkeintaan 7000 pakolaisen kustannuksia.

Jos ensi vuonna tulisi saman verran, väitän että myös vapaaehtoistyö romahtaisi. Oulussa vapaaehtoistyö loppui invaasion alkaessa n. kahdessa viikossa! Ei tullutkaan perheitä, tuli terveitä epäkiitollisia nuoria miehiä. Vapaaehtoisten johtaja heitti kylmästi Ylen sivuilla: toivon että yhteiskunta ottaa tästä kopin :) Jos ja kun vapaaehtoistyö romahtaa, yhteiskunnan kustannukset tuplaantuvat.

1000000 vuosittain ja me olemme konkurssissa viidessä vuodessa. 1000000 vuodessa ja olemme konkurssissa puolessa vuodessa. Halusit sitä tai et; meillä ei ole rajattomia resursseja.

Yleensä muuten saan näihin vastauksen joka on luokkaa "minä puhun ihmisistä, en luvuista". Toivoisin että edes kerran joku huomaisi että ihmisistä minäkin puhun, mutta lukuja on mahdotonta kiistää.

Kerkko Tappinen

"On aivan absurdia, että ihminen, joka on lähtenyt sotaa ja väkivaltaa pakoon kotimaastaan, joutuu maskiin ja viittaan pukeutuneen äärioikeistolaisen miehen tappamaksi ennen niin rauhallisessa, kansankodiksi kutsutussa maassa.

Siis viittaan ja maskiin pukeutuneen miekkamiehen tappamaksi Ruotsissa!"

Tässähän se pointti olikin, ennen niin rauhallinen kansankoti. Ette taida Suomen vihreissä paljon pidellä yhteyksiä Ruotsinmaalle? Vai oletteko sielläkin samassa kuplassa? Itsellä kun on toisen vanhemman puolelta ihan helvetisti sukua ollut tuolla jo 60-luvulta lähtien niin on "pikkaisen" paremmat tiedot Ruotsin todellisesta tilanteesta! Ei se ole vihapuhetta, se on surullista puhetta siitä miten Ruotsi on todellisuudessa tuhottu.

Ensimmäinen askel tuollakin oli SENSUURI; Suomessa sitä saatiin maistaa heti 90-luvulla kun Neukkulasta ja suomettumisesta oli päästy eroon. Tuolloin pakolaisia tuli vasta vähän, mutta heti he saivat kaiken tarjottimella. Löytyi asunnot, koulutuspaikat ja sossusta sai rahaa. Julkisuuteen ei saanut kertoa mitään negatiivista, kuten sitä että tarjotuista työpaikoista ja koulutuksista pääsääntöisesti kieltäydyttiin tai ne keskeytettiin. Ei saanut kertoa oppimisvaikeuksista; ei siitä kuinka he syövät koulutuksen resursseja jopa 5 enemmän kuin kantaväestö. Ei saanut kertoa siitä kuinka kieltä ei opita 20:ssä vuodessa. Ei saanut puhua siitä että nyt vuonna 2015 suuri osa tuolloin tulleista pakolaisista on eläkkellä....ilman että teki päivääkää työtä.

Tai päivääkään, no se on liioittelua. Kyllähän siellä satunnaisia päiviä oli. Tilastojen kaunistelupäiviä :) Kun pakolainen on asunut täällä 10 vuotta ja ollut 3 päivää töissä, niin kyllä, teknisesti ottaen hän on työllistynytkin. Hetkeksi. Ja siitähän ei tarvitse puhua, tuottaako ko. työ mitään. Esim. tulkkina toimiminen toisille pakolaisille on ammatti jota ei ilman pakolaisia tarvita. Eikö niin?

Ja kun suur-invaasio, pakolaistsunami, alkoi niin mistään ongelmista ei saanut puhua. Aiemmin kielitaidottomat pakolaiset muuttuivat rajalla korkeakoulutetuiksi moniosaajiksi. Nuoria miehiä markkinoitiin lapsina ja naisina. Ja kansaa syytettiin vihapuheesta ja rasismista jos ei uskonut teidän valheisiinne. Teidän unelmaanne, jota ei todellakaan ole muulla kuin unelmissa olemassa.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Arvasit pikkasen väärin, olen asunut Ruotsissa yli 20 v, ja osaan kielen täysin sujuvasti. Eli on minulla hiukan tietoa millaista Ruotsissa on.

Vihreä kuplamme on varmaan todellisempi kuin näiden "isäm maallisten" maahanmuuttokriitikoiden ruskean musta.

Jyri Basso

Ne punaiset napit otetaan aamuisin ja siniset illalla ennen nukkumaan menoa. Niitä ei saa sekoittaa keskenään tai muuten käy juuri näin. Alat nähdä harhoja ja kuvitella asioita. Lopputulos on sitten tällaista säälittävää soopaa mikä ei kohtaa todellisuuden kanssa. Noudata siis lääkärisi neuvoja!

Emmi Söderblom

Raili onko minun siis hyväksyttävä kiltisti ihmiset jotka eivät minua hyväksy mm. "vääräuskoisuuteni" ja kulttuurini takia ja vielä maksettava heidän elättämisensä ilman mukinoita? Tiesithän, että muslimit ovat ehkäpä pahimpia rasisteja maailmassa. Ilmenee mm. kristittyjen kiduutuksena ja tappamisena maailmalla ja täällä Suomessa mm. muslimi yhteisössä on ihan ok vaikkapa raiskata "vääräuskoinen" nainen.
. Lisäksi vihapuheeni liittyvät myös siihen, että olen erittäin huolissani Suomen tulevaisuudesta. Jos näitä pakolaisia virtaa jatkossakin samaa rataa Eurooppaan ja Suomeen, on riskinä että muslimiyhteiskunta alistaa meidät pian valtaansa. Hehän itsekin ovat sanoneet, että tulevat valloittamaan Euroopan ja nyt heillä on loistava tilaisuus siihen sotimatta käyttämällä päättäjiemme naiviutta hyväksi. Mites suu pannaan kun kukkahattu vaihtuu huiviin?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ihmisiä pitää kohdella inhimillisesti ja tasa-arvoisesti. Se on kirjoitukseni pointti.

Jos joku haluaa vääristää, tai ymmärtää väärin kirjoitukseni, niin kuin täällä on tapahtunut joidenkin kommenttien perusteella, se on tietysti jokaisen oikeus.

Peace & Love

Toimituksen poiminnat