Laali

Sananvapaus vaarassa?

Nyt kyllä ihmetyttää suuresti.

Luin täältä Sini Lappalaisen tekstin "Hommaforum edisti poliittista väkivaltaa".

Hänen kirjoituksensa on nyt poistettu sivustolta.

Ihmettelen syytä siihen, koska mielestäni kirjoituksessa ei ollut mitään, mikä olisi ollut tarpeeksi hyvä syy sen poistamiseksi. 

Minulla on vahva tunne siitä, että nyt on loukattu yksilön sananvapautta. Laaja sananvapaushan on annettu kansan kiihottajille, väkivallalla uhkaajille sekä valheiden ja törkypuheiden levittäjille (en kohdista tätä arvostelua yksinomaan tälle sivustolle, vaan aivan yleisesti).

Miksi sananvapautta ei anneta näiden arvostelijalle tällä sivustolla, kirjoitushan on kuitenkin asiallinen, joskin kärkevä?

Jossakinhan näitä pahan lähettiläitä pitäisi pystyä arvostelemaan asiallisen kärkevästi, ja mielestäni tämä sivusto on ollut siihen sopiva.

Kaikki tekstissä nimeltä mainitut henkilöt ovat hyvin tunnettuja poliitikkoja, joten heidän nimensä mainitseminen kirjoituksen yhteydessä ei pitäisi olla kirjoituksen poistamisen syynä. Poliitikoilla on oltava paksumpi hipiä kuin tavallisella kansalaisella, ja heidän pitää kestää kovaakin arvostelua, varsinkin jos arvostelu koskee heidän omia tekemisiään, sanomisiaan tai kirjoituksiaan. Mielestäni kirjoitus ei myöskään kiihota väkivaltaan ketään kohtaan tai ole muutenkaan agitoiva, vaan päin vastoin arvostelee tällaista toimintaa.

Haluaisin asiallisen selityksen Sini Lappalaisen kirjoituksen poistamisen syystä, jotta ymmärtäisin sen.

Sitaateissa Lappalaisen teksti, ja siinä olevat nimet on korvattu AA:lla, BB:llä ja CC:llä.

"Kuten Jo Coxin kohtalo taas kerran on osoittanut vetää netin väkivaltaa lietsovat ääriryhmät puoleensa labiileja henkilöitä joita nämä ääriryhmät myös tietoisesti haalivat sivuilleen koukutettaviksi. Nämä palstat nojautuvat suuresti ns vaihtoehtomediaan. Suomessa teoriat eliitin salaliitoista ja "todenpuhujien" sananvapausmarttyriumista ja ruotsinkielisten erityisoikeuksista sekä opit vaihtoehtomediasomettajien argumentointitekniikoista lanseerasi suurella volyymilla ja äärimmäisen määrätietoisesti Hommaforum. Kun sitten AA:n MV-lehti syntyi se vaan astui Hommaforumin kyntemille saroille ja valmiiseen pöytään.

Kun vieläkin esim tällä palstalla periksiantamattomat, ahkerat ja johdonmukaisen yksisilmäuisen poliittiset nettikeskustelijat ryntäävät vähättelemään Jo Coxin murhan poliittisia motiiveja he nimenomaan hyödyntävät BB:n luomuksen oppeja "miten argumentoit suvakin kanssa". Nämä opit ovat kansainvälistä kamaa. Kaikkialla Euroopassa ja Pohjois Amerikassakin on samat keinot käytössä ja samat yhteiset rintamat toisaalta katupoikamaisten moukkien ja puolirikollisten tai mielenterveyssyrjäytyneiden ja toisaalta erilaisten keskiluokkaisten oikeisto- tai vasemmistointellektuellien kesken.

Kun BB:n luomuksen opit petollisista eliiteistä niihin liittyneine agitaatiuotekniikoineen sattuivat sopimaan myös vasemistolaista eetosta pursuvaan putinilaiseen ns antiglobalismiin ei BB:t tai CC:t ole tunteneet mitään tarvetta kapinallisen muokkauksensa katumiseen tai yritykseen pelastaa mitä pelastettavissa on. "

Alexander Stubbiin kohdistuneet väkivallanteon yritykset, tihutyöt ja muu härintä ja Jo Coxin murha saavat näillä palstoilla (hommaforum yms) marinoidut puhumaan esim tähän tyyliin "tuo on vain alkua suuresta liekkimerestä". Kuulostaa tutulta tuon kaltainen helvetinvisioden levittäminen eli hommaforumilaisten puheet palavista getoista ja katoilta ampumisista (CC) ovat juuri sitä lietsontaa jonka hommaforum suurella volyymilla ja nuorten kukkojen suurella tarmolla ja helpoilla kansainvälisten mallien apinoimisilla lanseerasivat Suomeen. Kun Hyvinkäällä sitten tartuttiin pyssyyn ja kiivettiin katolle ei kukaan alkanut osoittelemaan sormella CC:aa mutta ilmassa leijui odotuksia että nämä CC:t itse miettisivät onko se konsepti niin onnistunut. Sillä konseptilla tarkoitan kapinalietsontaa jossa hyödynnetään voimakkaita mielikuvia ja kovuuden ihannoimista. Alexander Stubb on myös tämän kulttuurin marttyyri. Eloisuus, kaksikielisyys, urbaani fillaroiminen poliittisessa eliitissä on yhdistelmä jota hommaforumissa on aikoinaan opetettu avoimesti vihaamaan.

Minä syytän siis kaikkia jotka ovat edistäneet poliittista väkivaltaa. Minä myös puhun suoraan teille BB ja CC. Missä viipyvät teidän analyysinne omasta roolistanne ja pyrkimykset ohjata väkeä pois niistä ansoista jotka te virititte. Koen että te molemmat olette älykkäitä ihmisiä ja että teillä on avaimia käsissänne joita voitte käyttää jos vaan haluatte. BB on sanonut ettei perustaisi hommaforumia nyt. Se on hieman epäselvää ja spekulatiivistä puhetta vaikka aihe on paikallaan BB:n käsiteltäväksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Reijo Jokela

Olisikohan syy siinä, että lauseessa "Hommaforum edisti poliittista väkivaltaa" leimataa tapahtumiin syytön taho syylliseksi. Kun tuon hommafoorumin takana on kuitenkin pieni joukko helposti yksilöitäviä ihmisiä, niin kirjoituksessa syyllistytään myös kunnianloukkaukseen.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Voihan se syy olla tuokin, ja jään odottamaan "virallista" selitystä.

Reijo Jokela

Voi hieman kestää odotella, vai oletko nähnyt yhtään "virallista" selitystä poiston syystä tällä palstalla?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #10

En ole.

Olisi kuitenkin joskus aiheellista selventää poistamisen syitä joissakin yksittäistapauksissa, joissa syy on "selvästi" epäselvä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitä on poliittinen väkivalta, onko se fyysistä, vai pakottamista määrättyihin mielipiteisiin ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kuka määrää syyttömyyden?

Reijo Jokela

Oletko kuullut ikinä sellaisesta, että ihminen on lähtökohtaisesti syytön kunnes toisin todistetaan?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #4

Riippuu niin paljon ihmisestä. Afrikkalainen ja muslimi tuntuu olevan aina syyllinen vaikka toisin todistetaan.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #5

Yhä edelleenkään kenenkään syyttömyyttä ei tarvitse missään todistaa, vaan syyllisyys.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Sittenhän Sini Lappalainen on syytön.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kuulostaa omituiselta, sillä mm perussuomalaiset ja eräät muut ovat saaneet syytellä aika vapaasti ja aikalailla ilman syytä milloin ketäkin milloin mistäkin. Olisiko homman väki tai jotkut yksittäiset tekijät taas innostuneet ilmiantelemaan kaikkea mikä sotii heidän ajattelumaailmaansa vastaan? Tuotahan on nähty useampaan kertaan. Muutama fb-profiili ja blogi on kärsinyt tuollaisesta toiminnasta. Aikoinaan meni komiikan puolelle kun samaan aikaan vaahdottiin sananvapauden puolesta ja tehtailtiin joukolla noita ilmiantoja toisten teksteistä.

Reijo Jokela

Perussuomalaiset ja eräät muut saavatkin syytellä. Perussuomalaisia ja eräitä muitakin saa syytellä, kuitenkin jos syytetty on tekstistä tunnistettavissa, niin silloin rikotaan palstan sääntöjä. Lisäksi jos syyte on perätön syyllistytään kunnianloukkaukseen.
Eikö tämän luulisi riittävän tekstin poistamiseen, oli kirjoittaja sitten natsi, nuiva, suvakki, rasisti tai kuunatseja jahtaava hörhö?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #9

Outoa. Pari viikkoa sitten eräs lääkäri tällä palstalla väitti kanssakeskustelijalla olevan aivovamman, ilman todisteita. Tätäkään ei kukaan väittänyt kunnianloukkaukseksi.

Nähtävästi on vain niin, että uhkailut, mustamaalaukset, syyttelyt ja nimittelyt ovat valtavirtaa joka on nykyhallituksen suojelussa eikä niihin saada puuttua. Vaikka kävisikin joskus kuin kävi Jo Coxille tai sille suomalaispoliisille äskettäin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #9

Kyseisessä blogissa ei kuitenkaan ollut sellaista sisältöä, että kunnianloukkausjuttu olisi mahdollinen. Kyseinen "syytös" oli sekä todennettavissa että oikeastaan enemmän yleisellä tasolla syytös suomalaisen keskusteluilmapiirin viemisestä kohti väkivaltaa vievää vihapuhetta. Pohjimmiltaan kyse oli moraalisen vastuun osoittamisesta, ei mistään muusta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #14

Ei tietenkään, varsinkin jos aivovamma on todettu. Ehkä sellaisen tiedon levittäminen on vain epäeettistä, muttei sinänsä vihapuhetta.

En näkisi hyvänä kanssakeskustelijan mielipiteiden leimaamista minkään taudin, sosiaalisen aseman, uskonnon tms. perusteella. Asioihin pitäisi suhtautua asioina, eikä puuttua mielipiteen ilmaisijan henkilöön, ainakaan omasta mielestäni.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Eikö nyt kelpaakaan vastaukseksi se että US:llä on vapaus päättää minkälaisia kirjoituksia alustalla julkaistaan. Näinhän tähän on vastattu aina ja aina kun perussuomalaisten kirjoituksia on poistettu vaikkei teksti ole ollut mitenkään tuomittavaa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

DDR tyylinen urkinta ja ilmiantosysteemi haluttiin ja nyt se on saatu.
Onneksi olkoon, kukaan ei ole enää sensorista turvassa, ei nuivat eikä suvakit.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuskimpa mikään taho on vapaa syyttelystä, ei ainakaan vihreät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

CC:lla ainakin on suuria vaikeuksia luopua aikanaan hankkimastaan teräväsanaisen agitaattorin imagosta - perustan näkemykseni CC:n viimeaikaisiin fb-päivityksiin...

Imagonsa vanki siis.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

James O'brien piti hienon monologin radiossa Coxin murhan jälkeen. Hän puhuu siitä, miten jatkuva poliittinen jauhaminen uhista luo puitteet poliittiselle murhalle. https://www.facebook.com/LBC/videos/10154053359791...

Reijo Jokela

Ehkä myös se, että kaverille on määrätty tehtäväksi mielentilatutkimus ennen seuraavaa kuulemista (vaiennut totaalisesti) kertoo jotakin mahdollisista taustatekijöistä tapahtumalle.

Käyttäjän amgs kuva

Ehdin lukea sen ja mietin vain, että joku nyt provosoidu, mutta en aavistanut, että kirjoitus joutuisi roskikseen. Olisiko se ollut liikaa Brexitin kannattajille ja maahanmuutto-, islamipelkojen lietsoville?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kirjoitus oli törkeä kunnianloukkaus. Propsit US:n toimitukselle siitä, että pitävät tämän alustan objektiivisena.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Arvostan henkilöitä, jotka pystyvät, kuten Sini Lappalainen, tutkimaan ikäviä asioita niin perusteellisesti. Minun on aina välillä tuuletettava itseäni myönteisillä asioilla perusteellisesti.

"BB on sanonut ettei perustaisi hommaforumia nyt" Eikö sitä forumia voi sitten lopettaa nyt?

Edelleenkään en tiedä, mikä tuo foorumi on, enkä halua tietää, en ole siellä koskaan käynyt, sen verran olen siitä kuullut, että osaan välttää ... ...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Edelleenkään en tiedä, mikä tuo foorumi on, enkä halua tietää, en ole siellä koskaan käynyt, sen verran olen siitä kuullut, että osaan välttää ... ..."

Eikös se olisi viisaampaa perustaa mielipiteensä omakohtaiseen tietoon ja havaintoihin silloin, kun se on kohtuuponnistuksin mahdollista. Kuulopuheiden varaan jättäytyvä on ajopuu.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Sama keskustelu käytiin muutama päivä sitten J.Hankamäen kirjoituksen poistosta. Sieltä voi käydä copy pastemassa normivastauksen. Joka kuuluu:

"Olet ymmärtänyt sananvapauden väärin. US voi itse päättää mitä blogialustallaan julkaisee tai jättää julkaisematta."

Hyvä,että samat säännöt koskevat niin Hankamäkeä kuin Lappalaistakin.

Minna Tarvainen

Lappalainen oli leikkinyt tulella jo pitkään, jatkuvia loukkauksia, raivoamista ja täysin perustelemattomia väitteitä, hyvä että joutuu jäähylle. Poistettu kirjoitus oli selvä kunnianloukkaus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sini nyt huutaa ja meuhkaa aina samaa asiaa, syyttää Halla-Ahoa, Turkkilaa, Persuja ja Putinia kaikesta mitä maailmassa pahaa tapahtuu.

Tässäkin hänen kirjoituksessaan Orlandon tapahtumat olivatkin epäsuorasti Hommafoorumin ja Halla-Ahon syytä.

Asioita voi pohdiskella sivistyneesti tai Sinin tapaan, jälkimmäinen sitten usein johtaa poistoon. :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sinin tekstissä ei mainittu sanallakaan Orlandon joukkosurmaa. Lukisit nyt edes jutun kunnolla, ennen kuin rupeat nillittämään.

Minna Tarvainen

Poistetun kirjoituksen kommenteissa Lappalainen syytti ja vauhkosi Orlandon tapahtumista.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #29

Hän siis syytti tekstissään mainittuja poliittisia toimijoita Orlandon joukkosurmasta? Mitähän hän mahtoi tarkalleen kirjoittaa?

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #32

Turha toistaa kyseisiä ikäviä ja loukkaavia tekstejä täällä, kysy vaikka Lappalaiselta itse jos kiinnostaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #33

Ovatpa jotkut herkkiä idoleitaan kohdistuvaa kritiikkiä kohtaan, vaikka idolit eivät olisi edes paikalla.

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #35

Näinhän se on, Lappalaiselta on täysin syystä poistettu loukkaava kirjoitus ja kirjoitusoikeudet, mutta kuitenkin häntä puolustellaan täysin turhaan myös Kankuksenkin toimesta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #37

Entäs oma puolustelusi herrojen CC ja BB suhteen? Olet ollut inokkaasti nostamassa kunnianloukkaus syytettäkin heidän puolestaan? Sinulla on vahva myötäelämisen taito.

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #38

KK nyt puhuu taas ihan omiaan ja koittaa siirtää vastuuta omista virheistään muille.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #39

Kyllä sinä Minna olet yksi näistä jotka ovat julistaneet että kyseessä on kunnianloukkaus. Aika huolettomasti heittelet väitteitä asianomistajarikoksesta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jaha, täällä julistetaan jo asianomistajarikoksien tapahtuneen. Realiteetit taas hallussa.

Reijo Jokela

Millä tavalla realiteetit ovat hukassa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Luultavasti se on tuo "ilmoita asiaton viesti" nappula, jota herkkähipiäiset maahanmuuttokriitikot ja fundamentalistikristityt ovat oppineet kimpassa painelemaan. Sopiva kamppis, niin Uuden Suomen toimitus laittaa kirjoittajalle varoituksia ja poistelee asiattomiksi koettuja tekstejä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erehdyin eilen siteeraamaan sir Winston Churchilliä hänen suhtautumisestaan Staliniin ja sain toisen varoituksen, edellinen tuli muutama vuosi sitten. Tosiasioista ei saa näköjään täällä kirjoittaa vaikka sama olisi YLEllä vanhana tietona julkistettu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

En ole Sinin kanssa juurikaan mistään asiasta samaa mieltä mutta olisin suonut hänen jatkavaan mein kampfiaan täällä.

Tietysti asioissa on puolensa mutta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tauko jäähypenkillä (jos Sini siellä on) tekee vain hyvää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Voisimmeko yhteisesti sopia, ettei blogin tai kommentin poistoa kutsuttaisi sananvapauden loukkaukseksi. Argumentoidaan asiasta, mutta ei heittäydytä marttyyreiksi kiitos.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan täällä kirjoittajia joilla on ennekkosensuuri ja kommentointikiellot käytössään.

Toimituksen poiminnat