Laali

Lindström, Keskustan ja Kokoomuksen ylimielinen sätkynukke ja käsikassara

Kyllä suututtaa tämä touhu, vaikka itse jäänkin eläkkeelle ylihuomenna, eli heinäkuun 1. päivä.

Ironista tässä työttömyydessäni ja eläkkeelle jäännissäni on se, että sain työpaikan, kun jäin eläkkeelle! Otin työpaikan vastaan, aloitan 16.7.! En edes hakenut paikkaa, vaan minua kysyttiin siihen. Aktiivimalli ehti leikata ansiosidonnaistani kaksi kuukautta, ja leikkaa vielä kesäkuun ansiosidonnaistani, vaikka olen tehnyt kaikkeni saadakseni töitä.

Täällä Lapissa ei noin vain oteta töitä edes lyhyeksi ajaksi välttyäkseen aktiivimallileikkauksilta. Eikä TE-toimistolla ole ollut  kurssejakaan tarjolla, olen kysynyt. TE-toimistolta tuli yksi ainoa kehotus työn hakuun työttömyysaikanani, ja olin jo ehtinyt hakea sitä.

Lindström puhuu lievennyksestä. Täälläkin oli juttu siitä otsikolla "Työministeri hämmästyi ”hurjia” puheita aktiivimalli 2:sta: ”Hyvänen aika – tämä on huomattava lievennys”

En usko siihen. Uuden aktiivimallin tullessa voimaan myös vanha on voimassa, eli ne ovat päällekkäisiä.

Uskon ennemminkin, ettei uusi aktiivimalli auta ketään, päin vastoin. Suurin osa työttömistä hakee omatoimisesti töitä jo nyt. Ei siihen uudet kepit ja olemattomat porkkanat auta. Se pieni osa työttömistä, jotka eivät hae töitä, eivät hae jatkossakaan. Monelle ei löydy edes töitä, joita hakea, ja jos hakee johonkin, mihin ei ammatillisesti sovellu, sitä ei hyväksytä, ja rangaistus tulee. Ammatintarkistuspoliisi on kuulolla!

Kyllä tällainen rangaistuspolitiikka vain huonontaa asioita.

Eilen uutisissa Lindström oli todella ylimielinen kertoessaan aktiivimallista ja tästä uudesta mallista.

Haki töitä tai ei, aktiivimalli 1 tai 2 purevat. Jos ei saa työtä, jota on hakenut, vaikka sataa paikkaa olisi hakenut, aktiivimalli 1 puree.

Ja mediakin menee siihen lankaan, että aktiivimalli 2 on lievempi! Puhutaan "puhdasotsaisesti" lieventyneistä ehdoista uuden aktiivimallin myötä, mutta eiväthän ne ole lieventyneet kokonaiskuvaa katsoessa, kun aktiivimalli 1 on kuitenkin voimassa!  Eihän siinä ole mitään järkeä!

Median pitäisi toimia vallan vahtikoirana, varsinkin YLE:n, koska me veronmaksajat sen toiminnan maksammekin. Kansakunnan kaapin päällä olevien pitäisi olla tarkan luupin alla medioiden kautta. Nyt ei näin ole, ei ole toimittajia, jotka olisivat tarpeeksi ärhäköitä pitämään meteliä näistä.  Ja jos onkin joku, hän joutuu hyvin masinoidun, iljettävän lokakampanjan kohteeksi. Myös perhe ja lapset saattavat joutua kohteiksi.

Kaiken kaikkiaan nämä kaksi mallia yhdessä tekevät työttömistä vain orjia, joiden on toteltava, eikä siltikään mikään auta.

Vastuu omasta työllisyydestä sysätään kokonaan työttömälle, yhteiskunnan ei tarvitse toimia niin, että työpaikkoja syntyisi.

Elämme jo nyt jonkinlaisessa dystopiassa. Suomi alkaa olemaan orwellilainen tyrannivaltio joka pelon, väkivallan ja propagandan avulla kontrolloi ihmisiä - vallassa oleva taho estää vapauden, tyrannisoi, levittää propagandaa ja tarkkailee ihmisiä.

Osaa se Lindström olla ylimielinen! Katsokaa hänen kasvojaan ja ilmettä uutisklipissä viimeisen Lindströmin lauseen kohdalla "tottakai puree, tottakai puree".  Aivan kuin nauttisi ihmisten kyykytyksestä. Hän on kuin olisi haastamassa riitaa tanssi-iltana jonkun työväentalon takana kännissä humpanjytkeen kuuluessa taustalla. 

Ja ne toiset siellä istua pollistelemassa omahyväisinä - ja Soinin välihuomautus! 

Lindströmin osuus uutisissa alkaa noin 16 min. kohdalla, kun Rinne kysyy aktiivimallista. 

https://areena.yle.fi/1-4234755

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Arvon blogisti. Voi olla, että television välityksellä ja minua lainkaan tuntematta Teille on syntynyt kuva ylimielisyydestäni. Ette voi todellakaan olla enempää väärässä. Minä en ole ylimielinen henkilö. Vaikka tässä asiassa toki jäävi.

Yst. Jari Lindström, ihminen ja työministeri

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yhtä asiaa en oikein ymmärrä, hallituskauden yhtenä merkittävänä ongelmana on nähty lainvalmistelun ongelmat ja niistä erityisesti vaikutusarvioinnin riittämättömyys. Sen vuoksi perustettiin oikein arviointineuvosto ja luvattiin parantaa.

Nyt sitten tuotte luonnoksen, jossa ei ole arvioitu sen paremmin kustannuksia kuin työllistymisvaikutuksia? Kyllähän tämä aika erikoiselta vaikuttaa.

Toistuvasti hallitus lähettää lausuntokierrokselle sellaisen tekeleen, jossa tarvittava pohjatyötä ei olla tehty. Lausunnoissa ei voida ottaa kantaa oletuksiinne eikä arvioihinne, kun niitä ei edes ole. Näköjään sama meno jatkuu kritiikistä ja parannuslupauksista huolimatta.

Luulisi muuten että tuosta 90 000:n luvusta saataisiin oikeita analyysejä aikaan. Moniko on työllistynyt kokopäiväisesti, moniko on vain parantanut työllisyystilastoa, johon riittää tunti työtä viikossa? Jotta täyttää aktiivimallin ehdot pitää saada töitä, jonka tehtyään työtön pitää tukensa. Samalla tilastollisesti työtön onkin työllinen - vaikka toisaalta onkin edelleen työtön. Suorastaan nerokasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Teille on syntynyt kuva ylimielisyydestäni."

Tuollainen mielikuva poliitikosta syntyy helposti jos heikentää toisten edellytyksiä toimia yhteiskunnassa eikä pysty perustelemaan toimiaan rationaalisesti.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Jenkeillä on hauska ja oikeaan osuva sanonta: "Jos otus näyttää ankalta, kävelee kuin ankka ja ääntelee kuin ankka, se todennäköisesti on ankka."

"Niin on jos siltä näyttää", taisi myös sanoa UKK.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Arvoisa ministeri!

Olen hiukan hämmentynyt, että vastaatte blogikirjoitukseeni. Kiitos vastauksestanne, arvostan sitä.

Olen pahoillani, että minulle on tullut mielikuva ylimielisyydestänne. Sille ei vain voi mitään, koska televisioesiintymiset ovat ainoa kanava, missä näen teitä. Moni on sanonut esiintymistänne ylimieliseksi, en ole ainoa.

Olisiko paikallaan ajatella esiintymistapaanne, koska siitä saa usein ylimielisen kuvan, vaikka olisittekin aivan toisenlainen ihminen kuin mitä esiintymisenne osoittavat?

On tuntunut niin pahalta, että ihmisiä kyykyketään koko ajan enemmän ja enemmän, tekivät he mitä tahansa saadakseen töitä. Itse en enää joudu sellaisen uhriksi eläkkeelle jäätyäni.

Moni on aivan epätoivoinen hallituksemme toimien takia. Ihmisten elinmahdollisuuksia on kavennettu aivan liikaa, ja jopa heidän ihmisarvoaan on poljettu.

En minä ihmettele, jos ihmiset mieltävät hallituksen ja sen jäsenet ylimielisiksi, varsinkin kun myös käytös vaikuttaa sellaiselta, ei ainoastaan Teidän käytöksenne.

Toivon Teille hyvää jatkoa ministerinä, ja toivon myös, että hallitus ajattelisi tavallista, työtöntäkin, ihmistä yksilönä, ei vain suurena, epätoivottavana ja epämääräisenä massana.

Hyvää kesää!

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Raili Sergejeff on minusta oikeassa ja kirjoittaa täyttä asiaa. "Herra arvoisa" ministeri on itsekeskeinen , omahyväinen ja narsistinen tapaus ja vielä kaiken hyvän lisäksi valtakunnan pahin mielensäpahoittaja. Tämä yhdistettynä pohjattomaan vallanhimoon, osaamattomuuteen sekä diktaattorimaiseen asenteeseen on tullut monesti näinä järjettöminä päätöksinä ja tekoina hyvinkin selväksi suurelle osalle kansalaisista. Uskon että äänestäjien enemmistö on vahvasti samaa mieltä kuin allekirjoittanut itse että "herra arvoisaa" ministeriä ei tule enää koskaan valita minkäänlaisiin yhteiskunnan luottamustehtäviin. Koskee myös muitakin loikkariporukan poliitikkoja.
Sitäpaitsi, sinisten urpojen ministeriaitiossa ja salinkin puolella näillä kansalaisten verovaroilla ylläpidettävillä loisilla näyttäisi aina olevan jotain irvistelyä ja naamanvääntelyä, (katsokaahan esimerkiksi sonnin ylimielistä ilmettä ja halveksivaa hymynkaretta sen paksuilla poskilla) aivan kuin eduskunnasta olisi tullut joku laitossirkus tai pöpilän puuhahuone. Onko näillä tyypeillä todella otsaa irvistellä ja naureskella kansalaisille ja ihmisille aiheuttamillaan ongelmille? Ja nyt häipyä kahdeksi ja puoleksi kuuukaudeksi "kesälomille" ihan kuin se olisi todella ansaittua.

Niin, olen minäkin joskus pahasti miinaan kävellyt, luottanut sekä näitä kannattanut (persuina) ja pidinpä jopa lindströmiäkin joskus ihan tolkun miehenä vaan en enää. Sipilän ja orpon joojoo-ämmiä ja puudeleita koko sakki.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

"Kukkahattutätin" kirjoituksesta ei pääse selville, jääkö hän eläkkeelle 1.7. , koska kertoo ottaneensa työpaikan (ilman omaa hakua) ja aloittavansa työt 16.7. Onkohan tähänkin syyllinen koko laidallisen syytöksiä saanut Lindström?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei mikäään estä työ-tai vanhuuseläkeläistä tekemästä työtä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Toivonen, ei tietenkään, mutta "kukkahattutäti" saattoi viedä työpaikan ihmiseltä, joka on työelämässä vielä vuosia.
Blogistin monipuolisen työuran perusteella voisi kuvitella, että eikö olisi jo korkea aika jäädä nauttimaan eläkkeellä olon ihanuudesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #30

Totta tuokin.

Eläkkeellä olon ihanuutta saattaa kuitenkin häiritä matala eläke, jonka rinnalle vielä vuosien ajan voi hankkia lisätuloja. Näin toimimalla useissa tapauksissa eläkeläisen ei tarvitse hakea yhteiskunnan apua erilaisina sosiaalitukina. Tästä en ketään kovin ankarin sanoin moittisi.

P.S. Korkeampaa eläkettä ei enää 68 ikävuoden jälkeen töissä käymällä voi kuitenkaan itselleen hankkia joten tässäkin mielessä yhteiskunta hyötyy eläkeläisten työnteosta.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #36

Syynä työn vastaanottamiseen on juurikin matala eläke. En myöskään olisi voinut enää jatkaa ansiosidonnaisella, se loppuu, koska täytin 65 tässä kuussa.

Tuleva työnantajani ei halunnut siihen työhön ketään nuorempaa, työ on sen luonteinen, että tarvitaan kokemusta ja itsenäistä toimintaa, hän arvostaa vuosien työkokemukseni hyvin korkealle. Aion olla töissä jonkin aikaa ja nauttia pitkästä aikaa vähän korkeammasta elintasosta, sitten jään suosiolla syrjään.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #36

Toivonen, "eläkkeellä olon ihanuutta saattaa kuitenkin häiritä matala eläke". Sekin on totta, että eläke saattaa olla matala, mutta lähes kaikki työelämässä pitkään olleet tietävät melko tarkasti tulevan eläkkeen määrän. Näin ollen siihen voi varautua jo etukäteen, kun on sovittanut menot tulojen mukaan.
Maassamme on paljon eläkeläisiä, jotka elävät pelkän kansaneläkkeen varassa ja tyytyvät siihen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Arvo Tammela,

Olet oikeassa siinä , että Sipilän ( kesk.) hallitus ei todellakaan ole hoitanut pienituloisten eläkeläisten etuja.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #44

Toivonen, mistä se Sipilän hallitus löytyi. Mielestäni kansaneläke, jos sitä tarkoitit, on ollut pieni jo vuosikymmeniä. Olisi siinä ollut korjaamisen varaa varsin monella hallituksella ja erityisesti niillä, jossa eläkeläisten etuja muka ajavat ovat olleet.
Antti Rinne, mikäli hallitukseen pääsee (joutuu) pitää varmasti lupauksensa ja ensi töikseen nostaa eläkkeitä 100 eurolla, joten toivossa on sinunkin hyvä elää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Köyhiä kyykyttävien nimet on määräajoin hyvä lausua ääneen. Tässä yksi :

Juha Sipilä

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #43

Olen kyllä sovittanut tulot menojen mukaan, ansiosidonnaiseni ei ole ollut kummoinen, ja tulevasta eläkkeestäni jää käteen suurin piirtein sama summa.

En ole velkaantunut, ja olen maksanut laskuni ajallaan.

On kuitenkin mukavaa olla hetken aikaa töissä, ja nauttia pitkästä aikaa vähän väljemmästä budjetista.

Miksi minun pitäisi tyytyä matalaan tulotasoon, jos on mahdollista nostaa sitä hetkeksi? En todellakaan aio tuntea siitä syyllisyyttä, kun työintoa ja terveyttä riittää vielä.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff Vastaus kommenttiin #30

Tällä kukkahattutädillä ei ole velvollisuutta ajatella muita, kun on kyse työn tekemisestä. Se on hallituksemme tehtävä ja velvollisuus.

Nykyinen hallituksemme on vain huonontanut ihmisten mahdollisuuksia hyvän elämän elämiseen, varsinkin työttömän ihmisen. Kaikki vastuu työn saamisesta on sysätty työttömälle ikävin ja epäoikeudenmukaisin sanktioin, se on väärin.

Eläkkeellä olo ei ole ihanaa, jos joutuu elämään matalan eläkkeen varassa. Siksi aion tehdä töitä vielä vähän aikaa ilman syyllisyyden tunteita.

En todellakaan aio tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että vein mahdollisesti työpaikan joltakin nuoremmalta. Syyllistäminen tässä asiassa on typerää. Syyllistetään meidän hallintoamme sen sijaan, se olisi järkevämpää, ja hallintomme voisi tehdäkin asialle jotain - jos haluaisi, mutta eihän se halua.

Yksittäisen ihmisen luopuminen jostakin työstä siksi, että joku muu nuorempi saisi työpaikan, on tehotonta työttömyyden kokonaiskuvaa ajatellen. Syyllistäminen on myös ikäsyrjintää.

Tämä yritys, johon menen töihin, ei ole hakenut työntekijää ainakaan julkisesti.

Mielestäni olisi viisaampaa arvostella hallitusta työttömyyden hoidosta kuin alkaa syyttelemään työpaikan viemisestä jotain yksittäistä blogistia.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Kirjoitin eläkkeelle jäämiskappaleen alussa "Ironista tässä työttömyydessäni ja eläkkeelle jäännissäni on..."

Jään eläkkeelle, ja teen myös töitä, sehän ei ole kiellettyä elääkkeellä ollessa, eikä sanktioita eläkkeeseen tule eläkkeen menettämisen tai pienentämisen muodossa.

Ansiosidonnainen loppuu, kun saavuttaa 65 iän, ja se loppuu minun tapauksessani. Minun oli siis pakko jäädä eläkkeelle, vaikka työhaluja riittääkin, koska tulot olisivat loppuneet kokonaan, enkä halua elää toimeentulotuella.

Eläkepäätös tuli ennen kuin sain työtarjouksen. Eläkkeeni on niin pieni, että teen mieluusti töitä vielä jonkin aikaa, olen kituuttanut pienillä tuloilla niin kauan.

Onneksi löytyi työpaikka, vaikka en juuri siihen yhtiöön hakenutkaan, moneen muuhun kyllä.

Lindström ei ole yksin syyllinen mihinkään, vaan syyllinen on hallitus, joka näitä mielettömiä juttuja on tehtaillut.

Lindströmin käytös on ollut ylimielistä, tai olen sen sellaiseksi käsittänyt katsoessani hänen televisioesiintymisiään, ikävä kyllä.

Uutislähetys ja hänen esiintymisensä siinä kirvoitti minut kirjoittamaan hänestä. Tämä on minun mielikuvani, muilla voi olla toisenlainen mielikuva, enkä kiellä ihmisiä tuntemasta niin kuin tuntevat.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Olen miettinyt, miten hallitusohjelman mukaan, eri ministeriöt toimivat ja hakevat ratkaisuja, yhteisesti.

Kunkin yksikön ministerin pestissä toimiva, on vastuussa hallitusohjelman toteutumisesta.

Parhaiten tämä näkyy työministeriössä, jolle asetettiin 72 %:n työllistymistavoite.

Keinoja tavoitteen saavuttamiseen on ilmeisimmin pohdittu monissakin työryhmissä.

Ministerin oma osuus konkreettisista toimista lienee pääasiassa kokoava. Tosin, ministerivastuu ylemmälle taholle (pääministeri), on tärkein.

Ministeri esittelee valmisteluun tulevat toimet ja ottaa vastaan palautteet.

* * *
Työministeri Lindström otti vastaan Perussuomalaisena työ- ja oikeusministerin pestin. Ihmettelin jo tuolloin, miksi. Miten yksin voi pärjätä vaativien yksiköiden vastuullisena.

Ei hän sitten jaksanutkaan.

Nyt Sinisen tulevaisuuden edustajana, ministeri Lindström haluaa esiintyä sekä työttömien ymmärtäjänä, että tehtäväänsä kuuluvana käskyttäjänä.

Oikeistolaisen hallituksemme ohjelmassa on ollut ja on edelleen paljon toimia, jotka on suunniteltu sekä ay-liikkeen alasajoon että vähäosaisten, pientenkin onnistumisten, alasajoon.

Olisin iloinen, jos tosiasiassa kyse olisi ihmisten työllistymisen merkityksellisyydestä ja työn hakemiseen rohkaisusta.

Ilmeisimmin, fariseukselainen 'ihmisrakkaus' on ensisijaisesti valtion varojen säästämistä ja niskalenkin hakemista sieltä, mistä se helpoiten löytyy.

Kun kuitenkin, lain mukaan, kaikille kuuluu perustoimeentulo, niin nyt Kela on jo ruuhakautunut 1. aktiivimallin, henkilöiden taloudellisen romahduksen toteutumisesta.

Ihmettelen, miten Perussuomalaiset, hallitukseen päästyään, hyväksyivät pääministeri Sipilän ohjelman, joka ei missään tapauksessa edustanut heidän aatettaan, jonka Soini ilmoitti olevan työväenpuolueen aatteen, ilman sosialismia.

Kyse on vakavasta, sanoisin jopa huijauksesta!

Ihmisten harhauttaminen, oman asemansa turvaamiseksi, on julmaa ja jopa rikollista äänestäjiään kohtaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihmisten harhauttaminen, oman asemansa turvaamiseksi, on julmaa ja jopa rikollista äänestäjiään kohtaan."

Törkeäähän tuo Lindströmin toiminta on, sai ääniä perussuomalaisena, suomalaisten oikeuksia puolustavana ja hallitukseen päästyään unohti välittömästi oman puolueensa tavoitteet ja kannatuksen hävittyä loikkasi puolueesta eikä nyt omaa mitään linjaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Jarmo, ihminen on!

Paras ihmisten arvostuksen saaminen, on aatteistaan ja arvoistaan kiinnipitäminen.

Valtaan pääseminen on aina ihmisten varassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukas muuten historiassa on ollut se tehokas ja kaikkien ylistämä työministeri?

Taitaa olla melkoisen harvinainen olento puolueesta riippumatta. :)

Kansan mielipide ihmisestä muuttuu sillä sekunnilla, kun näkee juuri nimitetyn ministerin astumassa mustaan autoon.

EIhän suomalaiset ole kateellisia ja toimivat aina rationaalisesti, eikö vaan?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Mites Urpo Leppänen? Työttömyys pois 6 kuukaudessa...

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Lindström tietää, että poliittisen uran joutsenlaulu on jo laulettu. Kuten myös koko kalmansinisen puolueen. Jäljellä on enää maksimaalinen taloudellisen hyödyn ulosmittaaminen ministerinpalkan muodossa. Sen vuoksi pitää esittää loppuun asti lojaalia Hallituksen isoille pojille vaikka sieluun koskee; onhan hänkin Ihminen. Surullista, että entisestä duunarien puolestapuhujasta on tullut heidän pyövelinsä. Mahtaa olla fiilikset katossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EIhän suomalaiset ole kateellisia ja toimivat aina rationaalisesti, eikö vaan?"

Tunteella perustelevan Ritalan on turha vedota rationalisuuteen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 "Surullista, että entisestä duunarien puolestapuhujasta on tullut heidän pyövelinsä."

Surullista on myös se, että ihmisestä voi tulla tappaja, vaikka ei itse sitä ikinään tiedostanut.

Milgarmin -testi osoittaa hyvin, miten manipulaatiolla voidaan tavallisesta, kiltistä ihmisestä, löytää esiin tappaja!

* * *
Mikä on Milgramin tottelevaisuuskoe?
Milgramin tottelevaisuuskoe on kehittäjänsä, Stanley Milgramin mukaan nimetty sosiaalipsykologinen koesarja, joka toteutettiin 1960-luvulla. Kokeessa mitattiin osallistujien halukkuutta totella omantunnonvastaisia käskyjä tilanteessa, jossa nämä käskyt antoi auktoriteettiasemassa oleva henkilö.

Kokeeseen osallistui kaksi henkilöä, joista toinen oli palkattu näyttelijä, ja toinen varsinainen koekani. Koekanin tuli antaa toiselle henkilölle sähköshokki aina, kun tämä vastasi väärin esitettyyn kysymykseen. Sähköisku toimi siis rangaistuskeinona. Kyseessä eivät kuitenkaan olleet oikeat sähköiskut, vaan koekanina toiminut vapaaehtoinen kuuli seinän toiselta puolelta huutoa ja tuskan aiheuttamaa ääntä, luullen tilannetta aidoksi. Koetta johtanut tutkija kehotti korottamaan sähköiskujen voimakkuutta pikkuhiljaa kokeen edetessä. Yllättäväksi tulokseksi muodostui se, etteivät koehenkilöt suuremmin vastustaneet tätä toimenpidettä, vaan he pääsääntöisesti tottelivat saatuja ohjeita, jopa niin kauan, että sähköiskujen teho olisi riittänyt tappamaan rangaistun henkilön.

Milgramin koe saattaa olla siteeratuin ja keskustelluin koe sosiaalipsykologiassa ja se on kuvattu ainakin yleisellä tasolla monissa sosiaalipsykologian oppikirjoissa. Kokeesta on yleistetty paljon tietoa ihmisen taipumuksesta pahuuteen, sillä yli 60 prosenttia eri yhteiskuntaryhmiä edustavista koehenkilöistä oli valmis auktoriteetin antamien ohjeiden mukaisesti antamaan opetettaville ihmisille kuolemaan johtavia sähköiskuja. Kokeen alkuperäistä tarkoitusta on selitetty tarpeella ymmärtää, miten kuka tahansa ihminen sopivissa olosuhteissa voisi olla "eichmann", eli natsisaksalaisen keskitysleirin päällikkö.

Vaikka se tuntuisi vaikealta ajatukselta, jokaisen tulisi pohtia, olisiko valmis tappamaan toisen ihmisen juontajan, tiedemiehen tai lääkärin käskystä. On kuitenkin tilastollinen tosiasia, että sattumalta valittu ihminen toimii juuri näin, kuten 81 ihmistä jokaista 100 ihmistä kohden toimii. Toisaalta tulosta voi hieman ”vääristää” se fakta, että jotkut ihmiset ovat suggestioalttiimpia kuin toiset. Mutta vaikka tällainen 10 % marginaaliporukkakin otettaisiin pois tutkimuksesta, on hurjaa ajatella, että 71 % läheisistämme osoittautuisi murhaajiksi. Kokonaisuudessaan tämä tutkimus ja itsensä suhteuttaminen keskivertoihmiseksi voi olla jollekin melko rankkaa luettavaa, mutta on silti suotavaa ja jopa toivottavaa, että jokainen pystyy sen lukemaan. Mikäli koskaan joudut elämässäsi koeasetelmaa vastaavaan tilanteeseen, muista tämä kirjoitus ja toimi moraalisesti itsenäisesti. Älä vaivu unenkaltaiseen tilaan totellaksesi ”johtajaa”, vaan irrottaudu tilanteesta ja tee omat, eettisesti oikeat ratkaisut.

Miksi tottelemme?

Ihminen tottelee suggestioiden (ja ankkureiden) kautta luonnostaan toisia ihmisiä, ja joissakin tilanteissa jopa tietoista itseään vastaan. Toisin sanoen: tiedostumaton tahto on aina voimakkaampi, kuin tietoinen tahto. Tämän lisäksi jokainen ihminen on kasvatettu tottelemaan edes jotain auktoriteettia. Lapsesta pitäen meille tehdään selväksi, että on olemassa tiettyjä sääntöjä, joita tulee kunnioittaa ja kuunnella. Näihin sääntöihin kuuluvat vanhempien ja lasten väliset säännöt, isovanhempien ja lasten väliset säännöt (huomaa ero edelliseen), kaverusten väliset säännöt, koulun säännöt, hyvien käytöstapojen säännöt, yhteiskunnan säännöt, sekä säädetyt lait. Myöhemmin opimme jakamaan ihmiset ryhmiin, joita tottelemme ja joita emme tottele. Lopulta puhutaan jopa sosiaalisesta älykkyydestä tai tunneälystä sen suhteen, kuinka hyvin ihminen osaa tulkita, myötäillä ja ohjailla tällaisia eri ”verkkoja” ympärillään.

Pekka Pylkkönen

Haasta käräjille se joka kysyi sinua töihin. Häiritsi työttömän ihmisoikeuksia, hirviö.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Meillä on tällä hetkellä hyvä mies työministerinä. Ajattele hyvä rouva, jos se vihreitten pölvästi sattuisi olemaan seuraava....

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#15 Seppo, kuka on pölvästi?

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

”Meillä on tällä hetkellä hyvä mies työministerinä.”
Lukiko niin jossain lehdessä vai mistä Leskinen on tällä kertaa tietonsa kopsannut?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itselleni hiipii väkisin mieleen, että nämä "aivopierut" työllistymisestä on syntynyt työelämää ymmärtämättömien ministeriöiden virkamiesten "oivalluksista" Työpaikat syntyvät yrityksiin ainoastaan silloin kun yrityksellä on tarvetta lisätä työvoimaa. Minun tuntemat yrittäjät ovat kertoneet aina saaneen täytettyä avoimet työpaikat, ellei kyseessä ole erikoisosaamista tarvittava työ ja senkin ongelman saa rahalla ratlaistua. Sääliksi käyLindströmiä joka todennäkisesti sydämmessään tietää, ettei "kepulikonsteilla" ja tilastoja rukkaamalla synny yhtään uutta työpaikkaa tähän maahan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#16 Olen ollut kuulevinani, että maassamme on paljon työpaikkoja, joihin ei löydy työntekijöitä.

Siitä ei tienkään puhuta, millä työaloilla ja missä!

Nyt sitten, kaikki työttömät ovat valokeilassa.

Miksi olet työtön, kun työtä on?

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Olin valmis esim Apotti-tietojärjestelmän kehitykseen, mutta puuttuu loppututkinto. Kaikki hakemani valtion ja kuntien paikat kaatuu siihen.

Se, että palkkaajilta puuttuu ammattitaito palkata osaajia, eikä opiskelleita, on paha puute. Sitten tehdään paskaa, mikä on nähty. Ei se puolueväri takaa ammattitaitoa.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #25

Hain mm Postille. Työnhaussa henkilöstöpäällikkö nainen, IT-manageri nainen ja työkaveri ois ollut nainen. Vastahakija nainen. Olin pätevämpi, mutta nainen palkattiin. Miten voin vedota tasa-arvoon, kyseessä valtion työpaikka. Palkkaajana Academic works?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pylkkönen on Suomen äärioikeistolaisin ihminen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#17 Pylkkönen on ilmaissut asuvansa kaupungin vuokra-asunnossa! Hänen tapansa puhua puheenvuorossa, edustaa aivan muunlaista profiilia.

Pekka Pylkkönen

Se että ei ole rikas ei mitenkään välttämättä tarkoita sitä että pitäisi kannattaa vihreiden tai vasemmiston tuhoisaa lorvailupolitiikkaa. "Aktiivimalli 2" tarkoittaa neljää työhakemusta kuussa. Kuka tunnustaa olevansa niin saakelin persläpi että pitää tätä kohtuuttomana?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Kuka tahansa 50-65 vuotias, koska "pitää olla realistiset mahdollisuudet työllistyä."
Ja varsinkin jossakin Lapissa asuva.
_____________________________

Muuten, minullekin tarjottiin työtä kuukausi sen jälkeen, kun pääsin eläkkeelle. En vain koskaan ehtinyt saada palkkaa kun firma meni konkkaan. :(

Henry

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #22

Vain ne jotka ovat tottuneet loisimaan....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Se että ei ole rikas ei mitenkään välttämättä tarkoita sitä että pitäisi kannattaa vihreiden tai vasemmiston tuhoisaa lorvailupolitiikkaa."

Hallituksessa on ollut kohta neljä vuotta oikeisto eikä ole saanut mitään aikaiseksi työpaikkojen edistämisessä, vain tilastoja on muuteltu että näyttäisi paremmalta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Hallitusko niitä tilastoja on muutellut? Aikamoinen väite.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Hallitusko niitä tilastoja on muutellut? Aikamoinen väite."

Tunti töissä per viikko on hallituksen mielestä työllistetty ja samalla saa työttömyyskorvausta?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #29

@29.

https://tilastokeskus.fi/til/tyti/2017/12/tyti_201...

"Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen tai on ollut tilapäisesti pois työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on oma sairaus tai äitiys- tai isyysvapaa tai poissaolo on kestänyt alle 3 kk. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai perheenjäsenen yrityksessä palkatta avustavia."

Näin sitten voidaan tilastoilla valehdella. Oikea tilastointitapa pitäisi olla, että saa rahaa koko kuukauden ajan, että sillä rahalla elää. 1 tunti ei riitä mihinkään ja tuo määritelmä pitää muuttaa kokonaan, sitten saadaan oikea lukumäärä.

TEM:in työllisyyskatsauksessa:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

"Toukokuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 556 200
työnhakijaa, mikä on 64 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin."

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

50-65 vuotiaille tarjotaan kylläkin pimeitä duuneja - teettäjä tietää, että sen ikäinen pitää päänsä kiinni ja on kiitollinen kaikesta.

Henry

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Minun kohdallani tuo ei ainakaan pidä paikkaansa.

On typerää alkaa pimeisiin töihin. Mitä jos sattuukin isompi vahinko, tai joutuu kiinni? Siinä sitten makseleekin lopun ikäänsä sakkoja/muita sanktioita, vakuutuskaan ei korvaa henkilövahinkoa, mikä voi sattua.

Ei kiitos, mieluummin olen kunniallinen, mutta vähätuloinen työtön.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Toivoisin median - tai edes valemedian - haastattelevan joskus meitä, jotka kustannamme yhteiskunnan etuisuudet. Etuisuuksien saajien mielipiteitä kyllä jaksetaan kysellä... Erikoista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#32 Mika R., näin on lait laadittu!

Itsekin maksan enemmän eläkeläisenä veroa kuin vastaavan tuloinen palkansaaja!

Käytännössä, tasaveroa maksavat kaikki mm. elintarvikkeista, tuloistaan riippumatta!

Maksan myös veroa asumisesta, autoilusta ja herra ties, mistä kaikesta!

Veroja kerätään kaikista mahdollisista, vaikka itse ei niistä koskaan hyötyisikään.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Minä olen maksanut veroja koko työelämäni ajan, ei minun etuuksien saamistani pidä kenenkään kyseenalaistaa.

Enemmän minä olen veroja maksanut kuin saanut etuuksia.

Tein usean vuoden töitä ilman, että se edes vaikutti eläkkeeseeni. Vasta kun olin 23 vai oliko se 24, alkoi eläke kertymään. Sitä ennen kelpasivat kyllä eläkemaksut, jotka perittiin palkasta, mutta palkka ei kerryttänyt eläkettä.

Erkki Kelloniemi

Kävin työttömyyys/työnhakuaikanani useita kertoja asioimassa TE-toimistossa. Eräällä kerralla keskustelin asuantuntijan kanssa pidempään ja sivusimme mm TE-toimiston mahdollisuuksia auttaa työnhaussa. Asiantuntija kertoi, että vielä kun TE-toimisto oli Tyvoimatoimisto tunsimme henkklötadolla työnhakijat ja työnantajat. Tällöin oikean osaajan ja osaajaa tarvitsevan kohtaaminen oli suhteellisen helppoa.
Poliitikot kuitenkin lakkauttivat Työvoimatoimiston ja tilalle rakennettiin TE-toimisto, joka etääntyi sekä työnhakijasta, että työnantajista, tullen lopulta pelkäksi lausunsutomaatiksi, jopa omalaatuiseksi rangaistuslaitokseksi.
Nyt tämä laitos on saanut Sipilän hallitukselta uusia työkaluja,kuten aktiivimalli osoittaa.

Jari Lindströmille;ei ihmistä, ei sinuakasn arvioida sen.mukaan, mitä itse ajattelet itsestäsi, vaan tekojen mukaan. Näin sitten kukin saa vaaleissa ansioinsa mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Veroja kerätään kaikista mahdollisista, vaikka itse ei niistä koskaan hyötyisikään."

Olisi luullut oikeistohallituksen pitävän kukkaronnyörit kireällä, mutta verovaroja suorastaan haaskataan kaikkeen mitä mielikuvitus keksii ja paljon muuhunkin jos joku pyytää. Pystyykö sdp jakamaan yhtä paljon rahaa kun kokoomus/keskusta?

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Terveisiä Kouvolasta!

Kouvolahan on ex-perussuomalaisen ministeri Lindströmin kotikaupunki. Kouvola on myös ex-perussuomalaisen allekirjoittaneen kotikaupunki. Tunnen ministerimme politiikan kautta aika hyvin, olimmehan vuosia jopa samassa valtuustoryhmässä.

Perussuomalaisen puolueen hajottamisessa Jari Lindströmillä on ollut merkittävä asema. Ensin hän vuonna 2015 hajotti oman paikallisyhdistyksensä (Pohjois-Kymenlaakson Perussuomalaiset ry) koska ei kannattajineen ollut pärjännyt sen vaaleissa vuosina 2013 ja 2014. Kannattajilleen hän perustutti samalla uuden yhdistyksen (Kouvolan Seudun Perussuomalaiset ry). Näin hän sai aikaan "demokratian ohituskaistan" jolla yhdistysvallan sai Kouvolassa ilman kilpailua.

Seuraavaksi Lindström oli vuonna 2017 Jyväskylässä - sillä kertaa puoluevaalitappion kärsittyään - hajottamassa puoluettaan ja perustamassa Sinistä puoluetta. Sininen puolue tarjosi mahdollisuuden jatkaa poliittista uraa perussuomalaisen kentän mielipiteistä piittaamatta. Siis jälleen demokratian ohituskaista.

Lopuksi tämä "Suuri Hajottaja" hajotti myös perustuttamansa Kouvolan Seudun Perussuomalaiset ry:n ja perustutti Sinisen paikallisyhdistyksen johon liittyi.

Ei kai ole kovin ihmeellistä ettei tällainen poliitikko välttämättä herätä kaikissa luottamusta.

Toimituksen poiminnat