Laali

Kaikki blogit puheenaiheesta Tilastot

Tuloerojen tulkintaa - ostokset maksetaan rahalla eikä prosenteilla

Tilastokeskuksen julkistamien vuoden 2017 tuloerojen pohjalta tehdään jälleen monenlaisia tulkintoja. Kiistämätön fakta kaiken keskellä on kuitenkin yleisimmin tätä kuvaavan Gini-kertoimen kasvu osoittaen tuloerojen kasvaneen. Tätä tosiasiaa häivyttääkseen moni on poiminut alemman tulodesiilin 2,2 prosentin tulojen kasvun kärjekseen perustellessaan etteivät ne oikeastaan ole kasvaneetkaan vaikka suurimman kymmenyksen tulot kasvoivatkin 4,4 prosenttia.

Juha Sipilän turvapaikkaluvuista

Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vain ”noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen”, kirjoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk) verkkosivuillaan maanantaina.

Prosperopresidentti ja Tiedon puu

Mitä valistuneen kansalaisen pitäisi ajatella seuratessaan tuuteista presidentinvaalitenttejä? Ehkä haavikkomaiseen tapaan: "Parodia on mahdotonta, ne tekevät sen itse." -- Paavo Haavikko halveksi aikanaan avoimesti Martti Ahtisaarta eikä ymmärtänyt miksi Suomessa valitaan presidentiksi miestä joka on elänyt pääasiassa muualla kuin Suomessa.

Tutkimuksia/uutisia, jotka hairahtuvat tilastotieteessä

Pitkän sairauden uuvuttamana olen ollut hiljaa palstalla. Nyt palaan, kun pahin on ohitse.

1. Julkisuudessa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan vartijat/turvahenkilöt ovat ottaneet kiinni suhteessa enemmän ammattikoulun käyneitä kuin muita.

MUTTA: Tutkija ei ole ottanut huomioon, että ammattikoulun käyneet tutkimusten mukaan tupakoivat sekä käyttävät enemmän alkoholia ja huumeita kuin muut. Tutkija ei osoita, että ammattikoulun käyneet olisivat joutuneet kiinniotetuiksi SYYSTÄ useammin kuin muut. Ehkäpä amikset ovatkin aliedustettuina kiinniotetuissa?

Nyt osui Sipilää arkaan paikkaan

Ärhäkkänä oppositiopoliitikkona tunnettu Paavo Arhinmäki (vas.) näyttää onnistuneen provosoimaan pääministeri Juha Sipilää (kesk.) erityisen tehokkaasti tarttumalla tämän puheisiin Suomen valtionvelasta ja pitkäaikaistyöttömyydestä.

Näin luet uutisia oikein ja vältät virhetulkinnat

Uutiset johtavat joskus harhaan. Toimittaja on hutiloinut tai antanut aatteen tihkua tekstiin. Ehkä on valikoitu tilastoja tai asiantuntijoita vinoutuneesti. Tässä muutamia vinkkejä, jos eivät ole vielä tuttuja.

 

Syrjäkylien kaupunkilaiset

Vale, emävale, tilasto. Näin jotkut määrittelevät tilastojen totuuksia. eivätkä välttämättä ole väärässä. Ainakaan joka kerta. Huomasin EU-tilaston, jonka mukaan 72% unionin kansalaisista asuu kaupungeissa. Minulle kaupunki on merkinnyt aina taajamaa, kivikylää, ihmisvilinää ja vilkasta liikennettä. 

Asenne paljastuu aina

mitMiten maahanmuuttajat näkyvät tilastoissa? Aluksi raiskaustilastot, koska ne puhuttavat kansaa eniten. Poliisikorkeakoulun tutkimuksessa vuosilta 2003-2014 ilmenee että 100.000 asukasta kohden raiskauksia(siis ilmitulleita) tapahtuu keskimäärin 19 kpl/vuosi.
Paikkakunnittain on suuria eroja. Helsinki ja Vaasa tilastoykkösinä. Molemmissa näissä kaupungeissa piikin aiheuttivat yhteensä kolmen perheen sisäiset(siis puolisoon tai lapsiin) kohdistuneet raiskaukset.

Miksi Tilastokeskus salaa tietoa?

Tilastokeskus julkaisee valtavan määrän taulukoita ja käyrästöjä Suomen taloudesta, mutta valtaosa näistä perustuu erilaisiin indeksisarjoihin, joissa tarkasteltavan suureen arvo jonakin vuonna on asetettu indeksin arvoon 100. Koskaan ei kerrota tärkeintä tietoa eli mitä todellista arvoa tämä vastaa, vaikka se olisi hyvin helppo liittää mukaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä