*

Laali

Kaikki blogit puheenaiheesta Vihapuheet

Tapaus Fatim Diarra ja ruskean ihmisen velvollisuus olla hiljaa

Me kaikki olemme tehneet virhearviointeja ja tulemme niitä tekemään jatkossakin. Se on yksi niistä asioista, jotka tekevät meistä ihmisiä. Myös meistä vähän julkisemmistakin toimijoista.

"Suomessa ei ole tilaa terrorismille"

Nyt kun paljon keskustellaan vihapuheista ja turun tragediasta niin mitä tuumaatte vihakirjoituksista jotka eräät näyttävät tekevän päivätyökseen somessa kellon ympäri, loputtomiin. Ihan tosi. Ei olisi tätäkään päivää uskonut näkevänsä. Turun tragedia oli piste i:n päälle ja se todistaa yksittäisen ihmisen heikkouden ja välinpitämyyden ja teko on tuomittavaa mutta onko sen arvoista, että täysin syyttömät ihmiset saavat kärsiä siitä ja lähdetään olemaan toistemme vihollisia.

SOMEn vihapuheet, kiusaamiset

Aprillipäivänä levisi tieto, että poliiseilla on koira joka haistaa vihapuheen.  Hyvä niin.  Aihe on vanha ja iänikuinen.   Taistelu tuulimyllyä vastaan on kuitenkin turhaa.  Televisiosta jos tulee huonoa, paskaa ohjelmaa, voimme vaihtaa kanavaa.  Sama päteköön sosiaaliseen mediaan.  Onko pakko lukea textiviestejä, jos ei taho?

Koulu-ja muut kiusatut voivat itsekin paljon asiaan vaikuttaa.  Ihminen on medioiden armoilla omasta tahdostaan.

Vihapuhe tai puheviha

  Huolestuttavaa nykyisessä kehityksessä sananvapauden kannalta on termi vihapuhe. Tämä määrittelemätön käsite vihapuhe aiheuttaa puhevihaa, joka taas ilmenee vihapuheena vaikka se on määritelty sananvapauden puolustamisena.

Kenen vihapuhe on parasta?

Ulla Appelsin on jälleen kerran ytimessä. Ullan blogi ”Millaista on se vihapuhe, jota ei huomata?” tyhjentää potin aiheesta vihapuhe ja tulkinnat siitä.

”On kovin helppoa olla samaa mieltä. Haaste on osata olla eri mieltä – asiallisesti.” Tähän melko helppo yhtyä asiassa kuin asiassa. Pelottelua ja suurentelua. Valheita ja niputtamista, leimaamista. Joukoissa, jos toisissakin tehdään näin. Joukot, jos toisetkin tähän sortuvat. (Enkä tarkoita nyt miehiä nimetä Jouko :)!)

Hakaneula

Brexitin jälkeen ihmiset alkoivat käyttää hakaneuloja viestinä, siitä ettei vihaa ketään ja lähellä olevat ovat varmasti turvassa.

Kampanja on rantautunut myös Suomeen. Kampanjalla on ilman muuta tilaus nyt, kun äärioikeisto kuvittelee olevansa maailman napa Trumpin voiton takia.

Tästä pääset kampanjan Facebookin sivulle. Hakaneula

Kurinpalautusta kuolemalla

Meillä ihmisillä on kyky ymmärrykseen ja empatiaan toisten kärsimystä kohtaan.

On valitettavaa, että pakolaisten tulo Suomeen on aiheuttanut pelkoa. Yhtä valitettavaa on, että meillä on nähty pahoinpitely- ja raiskaustapauksia. Ylivoimainen enemmistö kansasta tuomitsee nämä teot, minä heidän joukossaan.

Seuraan myös somessa vellovia keskusteluja näiden teemojen ympärillä. En muista ainoatakaan tapausta, jossa pakolaistaustaisen henkilön tekemä rikos olisi saanut ketään vähemmistön edustajaa riemuitsemaan tapahtuneesta.

Kolikon kaksi puolta

Voi tätä maailman hulluutta! 

Ääriliikkeet ovat käyneet meille todella vaarallisiksi.

Nuivat nostivat profiiliaan A2- panelissa.

Odotusteni vastaisesti A2:n vihapuhepaneeli olikin varsin myönteistä katsottavaa. Varsinaisia vihapuheita ei panelissa kuultu, nuivat toivat kyllä muuten vahvasti esille omia näkemyksiään.

Oikeastaan ohjelman pääasiallinen anti olikin se että nuivien mielipiteet saivat nyt tässä ohjelmassa paljon enemmän pontta, kun sanomaa ei oltu ryyditetty vihapuheelle ominaisella retoriikalla.

SSS-hallitus hajottaa ja hallitsee

Suomalainen ilmapiiri on koventunut.

Vihailmiöt saavat rauhassa rehottaa ikään kuin ne olisivat aina olleet osa suomalaista yhteiskuntaa, vaikka suomalaisten vahvuus on perinteisesti ollut maltillisuus, suvaitsevaisuus ja lainkuuliaisuus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä